Memurlar için ücretsiz izinler sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Devlet memurlarının da yıllık izinler ya da mazeret izinleri dışında izin alma hakları bulunur. Bu durumda ise ücretsiz izin kullanabilirler. Ücretsiz iznin kullanılması için ise belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Sayfa içerikleri
Memurların İzin Hakları Neler?
Memurların izin hakları temel olarak dört başlıkta incelenebilir;
- Yıllık izin
- Refakat izni
- Aylıksız izin
- Mazeret izni
Bu sıralamada aylıksız izin olarak bilinen uygulama ücretsiz izin olarak da bilinmektedir.
Memurlarda ücretsiz izin hakkı 657 sayılı Kanun çerçevesinde belirlenmiş olup 108’inci maddeyi ilgilendirmektedir. Anlaşılacağı gibi memur kişinin çalışmadan geçirmekte olduğu ve aylık da almadığı süreyi ifade etmektedir. Bazı durumlarda memur işe gelemeyecek duruma gelebilir ve bu durumlarda işe gelmeme karşılığında aylığı kesilir veya kesinti yapılır.
Memurlar İçin Ücretsiz İzin Türleri Neler?
Memurlar için ücretsiz izin türleri şu şekildedir;
- Refakat izni sonrasında 18 aya kadar,
- Doğum sonrasında 24 aya kadar ücretsiz izin,
- Evlatlık edinme sonrasında 24 aya kadar ücretsiz izin,
- Yurtdışına gönderilmiş olan memurun eşine verilen izin,
- Beş yılını tamamlayan memurlar için 1 yıla kadar ücretsiz izin,
- Askerlik görevi süresince verilen ücretsiz izin.
Refakat İzni Sonrası Ücretsiz İzin Nedir?
Refakat izni belirli şartlar altında memurlar tarafından alınmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir;
- Memur kişinin bakım ile yükümlü olduğu birisinin ağır kaza geçirmesi ya da tedavisinin uzun sürecek hastalığının olması,
- Memurun refakat edemediği hallerde yaşamı tehlikede olacak anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarının ağır hastalığa yakalanması
Halinde sağlık kurulu raporu kapsamında refakat izni alınmaktadır. Refakat izninde memura maaşının 3 ay ödenmesi kapsamında 3 aylık izin verilmektedir. Durum kritikse yine sağlık kurulu raporu ile ek 3 aylık süre de eklenebilmektedir. Toplamda 6 aylık refakat izni dolduğunda memurun hâlâ refakat etmesi gerekiyorsa bu durumda memur 18 aya kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilmektedir.
Memura Doğum Sonrasında Ücretsiz İzin Hakkı
Memura doğum sonrasında ücretsiz izin hakkı öncesinde doğum öncesinde ve sonrasında toplamda 16 hafta olacak şekilde annelik izni verilmektedir. Bu süre kapsamında anne aylığını almaya devam eder. Ancak sonrasında tekrar izin kullanmak isterse bu durumda 24 aya kadar ücretsiz izin alma hakkı bulunur. Ayrıca doğum izni kapsamında yarım çalışma hakkı da bulunan anneler isterlerse bu yarım çalışma hakkının bitmesi sonrasında da ücretsiz izin kullanabilmektedir.
Evlatlık Edinen Memura Ücretsiz İzin
Evlatlık edinen memura da ücretsiz izin hakkı tanınır. Bunun için se evlatlık edinme işleminin şu koşullarda gerçekleşmesi gerekir;
- 3 yaşını doldurmamış çocuğun memur tarafından evlat edinilmesi,
- 3 yaşını doldurmamış çocuğun memurun eşi tarafından evlat edinilmesi.
Bu durum kapsamında 24 ay süreli olacak şekilde ücretsiz izin tanınmaktadır. Süre kapsamında ücretli izin kullanmak ise mümkün değildir.
Yurtdışına Giden Memurun Eşine Ücretsiz İzin
Yurtdışına gönderilen memurun eşi de memursa bu durumda kendisine ücretsiz izin hakkı tanınmaktadır;
- Burslu yurtdışına gönderilen,
- Bütçe imkanları ile yetiştirilmiş için yurtdışına gönderilen,
- Sürekli görevle yurtdışına gönderilen,
- En az altı ay süreyle geçici olarak yurtdışına gönderilen,
- Yabancı ülkelerdeki resmi kurumların daveti ile yurtdışına giden
Memurların memur eşleri ücretsiz izin kullanabilmektedir. Bu ücretsiz iznin süresi ise eşin görevi ya da öğrenim süresi kapsamında belirlenir.
5 Yılını Dolduran Memura Ücretsiz İzin
5 yılını dolduran memura ücretsiz izin bir yıla kadar talebi halinde verilebilmektedir. Bu ücretsiz izin için herhangi bir sebep göstermek gerekmez. İzin amirin inisiyatifinde olmadığı için memurun talebi halinde verilmek zorundadır.