Devalüasyon, bir ülkenin kullanmış olduğu geçerli ulusal para biriminin, diğer ülkelerin geçerli para birimlerinin karşısında mevcut değerinin düşürülmesine verilen isimdir. Yani tam olarak bir devlete ait olan para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değerinin kaybettirilmesi anlamanı gelmektedir. Bu olay hükumet tarafından bilinçli olarak gerçekleştirildiğinde devalüasyon olayı gerçekleşmiş olur.
Bu olayın sonucunda ithal malların değeri oldukça yükselirken , yerli üretim malların değerini ciddi derecede düşme yaşar. Hükumetler geçmiş yıllardan beridir , para değerinin de oynamalar yapmışlardır. Hatta bu eski roma dönemlerindeki altın paraların madenler sebebiyle değerlerinin düşürülmesine kadar uzanan uzunca bir parasal olay olarak hafızalarda yer edinmiştir.
[kanews-alert color=”” ]Devaülasyon Nedir? Nasıl Oluşur?[/kanews-alert]
Ülkeler elbette ki kendi kullandıkları ulusal paralarının, diğer dövizler yanında değer kaybetmesini hoş görmez. Ama bu bir bir ekonomik toparlanma çözümüdür ve zorunlu hallerde uygulanmasından başka çare yoktur. Devalüasyon ülke toparlanma aşamasına girer, çünkü ciddi ekonomik krizler ile karşı karşıya kalmıştır. Eğer bir ülkenin dış ticaret haddi açıklar veriyorsa bu kural uygulanması zorunludur.
Dış ticaret açıkları da şu şekilde oluşur; ülke içerisinde yapılan toplam ithalat, toplam ihracatın fazlaca üzerine çıkmış ise bu ülkede dış ticaret açığı vardır teşhisi konulur. Bu dış ticaret açığını mevcut ülkenin satın almalarını azaltarak dengelemek mümkündür, dış ticaret azaltmak için ülke içindeki para biriminin değeri düşürülür yani devalüasyon işlemi uygulanmaktadır. Böylece ülke içi dış alım oldukça zor bir hale gelir ve ekonomi dengelenme yoluna girer.
Bütçenin dengede olması ülkenin ekonomisin ve genel kalkınmasının temel şartlarından biridir. Dış alıma bağlanmış bir ülke de ekonomik sıkıntıların baş göstermesi kaçınılmazdır ve mutlaka yapılacak bir devalüasyon ile denge sağlanması gereklidir.
[kanews-related-post tag=”div” ids=”1051″ title=”Önerilen Yazı”]
Yani kısaca özetleyecek olursak; devalüasyon sonucunda, ülke parası diğer ülke dövizlerinden daha düşük değerde olur, ihracat artar, ithalat azalır, ihracat arttığından dolayı ülke ekonomi yavaş yavaş kalkınmaya başlar.
Sağlıklı bir devalüasyon uygulanabilmesi için; ülkede ihracat yükseleceği için talep esnekliği artmakta olan ürünleri üretebiliyor olması gerekir. Bu olay devreye girdikten sonra diğer ülkelerinde size karşı devalüasyon uygulamaması gerekir ve ülke ekonomisinin devalüasyona uygun bir enflasyonist ekonomi olması gereklidir.