İstifa eden memur tekrar dönebilir mi sorusu memurluğundan ayrılmış ancak tekrar görevine dönmek isteyenler tarafından merak edilmektedir. Bu türden durumları düzenlemek için ise 657 sayılı kanun yürürlüktedir. Belirli şartları sağlayan istifa eden memurlar için geri dönüş olanağı bulunmaktadır. Ancak bunun için belirli şartları taşıması gerekir.
İstifa Eden Memurun Göreve Dönmesi
İstifa eden memurun görevine dönmesi için öncelikle şu şartların karşılanması gerekir;
- Memurun ayrılmış olduğu memuriyet sınıfında boş kadro olması ve buraya dönüş yapabilmesi,
- Memurun ayrılmış olduğu sınıfın niteliklerini taşımakta olan ve ayrılmış olduğu zamanki maaş tutarına eşit olan kademedeki eşit pozisyona dönebilmesi gerekmektedir.
Bu şartların sağlanması da aday ve asıl memurlar için değişebilir. Özel durumlara göre değerlendirme yapılan memur kadroları şu şekildedir;
- Araştırma görevlileri,
- Astsubaylar,
- Jandarmalar,
- Seçimler sebebiyle istifa eden memurlar,
- Subaylar,
- Uzman çavuşlar.
Aday memurun istifası sonrasında görevine geri dönmesi farklı statü kapsamında değerlendirilir. Birbirinden farklı olarak değerlendiriliyor olsa da memurluk adaylık süreci kapsamında geri dönme hakkına sahiptir. Bu kapsamda aday memur eğer istifa ederse görevine dönebilir.
İstifa Eden Memur Nasıl Görevine Döner?
İstifa eden memurların göreve dönmesi için belirli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Memurların asillikleri onaylanması sonrasında 657 sayılı kanun kapsamında bulunan her iki statü için de geri dönüş hakkı bulunur. Genel olarak temel bir işleyişe sahip olmayan memurluğa geri dönüş işlemlerinin sonucunda nihai karar dönüş yapılacak olan kurumun takdirine kalmıştır. Bu kapsamda asıl memurlar hem kendi kadroları için hem de kendi kadrolarına eş olacak farklı kadrolara geri dönüş hakkı elde edebilir. Burada belirtilmelidir ki söz konusu hak sadece istekle ilgili olup nihai karar başvuru yapılmış olan kurumun kendisine bırakılmaktadır. Geri dönüş için talep edilmekte olan kadroda açık atama izninin bulunması da önemlidir.
İstifa eden memurların geri dönüş yapması için şu noktaları izlemeleri gerekir;
- Görevine dönmek isteyen memur atanmak istemekte olduğu kuruma talebini belirtecek dilekçe yazmalıdır.
- Söz konusu kurum kişinin başvuru dilekçesini değerlendirmeye alır.
- Uygun görülmesi halinde kişinin atanacak kadrosu için kurum açıktan atama talebinde bulunur.
- Açıktan atama izninin alınması halinde istifa eden memur, görevine tekrar döner ve başlar.
Seçimlere Katılan Memur Nasıl Geri Döner?
Seçimlere katılan memurun geri dönmesi de konuyla ilgili olarak sık merak edilenler arasında bulunuyor. Memurlar farklı nedenlere bağlı olarak istifa ettikleri gibi herhangi bir seçime katıldıklarında da istifa etmek durumundadır. Memurların hiçbir siyasi kurum ile bağı olmasına kağıt üzerinde izin verilmemektedir. Bu yüzden seçimlere katılmak isteyen memurlar memurluktan istifa ederek çeşitli seçimlere katılım gösterir. Eğer sonrasında seçilemez ve memurluğa dönmek isterse bu durumda ise iki kereyi aşmamak kaydıyla geri dönüş yapabilir. Bu geri dönüşü ise şu şekilde yapar;
- Seçimler için istifa etmiş olan ve geri dönüş yapacak statüde bulunan memurlar, görevlerine iki farklı şekilde dönmektedir. Ayrıca seçimler için istifa etmiş olan bazı statüde bulunan memurlar için geri dönüş hakkı tanınmaz. Bu kadrolar subay ve astsubay kadrolarıdır. Bu kadroların dışındaki memurlar dönüş hakkından yararlanabilir.
- Dönüş için görevden ayrıldıkları yere dönebilir ya da açık kadro bulunan yere atanabilirler.
- Seçim sonrasında göreve geri dönüş hakkının geçerlilik kazanması için yasa dahilinde belirli bir süreç belirlenmiştir. Bu süre içinde başvuru yapılmalıdır. Seçimlerden sonraki bir ay içinde yapılmayan geri dönüş başvuruları, sonrasında hakkın kaybolmasına yol açar.