İpek böceği yetiştirmek için devletin sunmuş olduğu hibelerden yararlanmak, unutulmaya yüz tutmuş bir hayvancılığı tekrar canlandırmak açısından önem taşımaktadır. Bu noktada devlet destekli ipek böceği yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusu gündeme gelmektedir. Doğru adımlar takip edilirse, devletten hibe almak mümkün olmaktadır.
Sayfa içerikleri
İpek Böceği Yetiştiriciliği Nedir?
Kumaş ve diğer sanayide kullanılan, oldukça önemli bir hammadde olan ipek, kozalarda ipek böcekleri tarafından yapılır. Aslında ipek böceğinin kendi kozasını korumak için ördüğü bir salgı olan ipek, başta giyim sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılan, oldukça değerli bir maddedir. Bu maddenin elde edilmesini yapan çiftçilere ise ipek böceği yetiştiriciliği yapan kişiler denilmektedir.
İpek Böceği Yetiştiriciliği Hibe Koşulları Nedir?
2017 senesinden beri ipek böceği yetiştirmek isteyenlere devlet desteği sunulmaktadır. Hibeden yararlanma halinde ortalama olarak 40 gün içerisinde 200 kilogram ipek üretimi yapılabilmektedir. Kilogram başına da ortalama olarak 50 TL kâr oranı bulunmaktadır. İpek böceği yetiştiriciliği hibe koşulları ise şu şekildedir;
- Kozadan tekstil üretimi için alınacak makine, eşya, tesisler vb. için başvuru yapılmamaktadır. Başvuru sadece ipek üretimini içermektedir. Bu durumda kişi ipeğini satabilir ya da kendi imkânları ile kurduğu işletmesinde işleyebilir.
- Hibe başvurusu dut bahçesi tesisini ya da toplu besleme evi yapımını kapsamaktadır. Bu doğrultuda dut ağacı temin etmek de hibe kapsamında değerlendirilmektedir.
- Hibe alındıktan sonra kişinin en az 3 yıl ipek böceği yetiştiriciliğini devam ettirmesi gerekmektedir.
Bu koşulları sağlayan 18 yaşından büyük tüm Türkiye vatandaşları hibeden yararlanabilmektedir.
İpek Böceği Yetiştiriciliği Hibesi İçin Nereye Başvuru Yapılır?
İpek böceği yetiştiriciliği hibe başvurusu için İl Tarım Müdürlükleri’nin Proje Yürütme Birimi’ne başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurular mesai saatleri içerisinde yapılmaktadır. Başvuruların geçerli olması için başvuru sahibinin bizzat giderek başvuru yapması gerekmektedir. Posta yoluyla yapılan başvurular geçersiz sayılmaktadır. Aynı şekilde başvuru için proje taslağının da önceden hazırlanmış olması gerekmektedir. Projesi olmayan başvurular geçersiz sayılmaktadır.
İpek Böceği Yetiştiriciliği Başvurusu Yapılırken İstenen Belgeler Nelerdir?
İpek böceği yetiştiriciliği başvurusu yaparken belgeler istenmektedir. Bu belgeler;
- Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı, kimlik kartı,
- İpek böceği yetiştiriciliğinin yapılacağı yerin adresi,
- Doldurulmuş halde ipek böceği yetiştiriciliği formu,
- İpek böceği yetiştiriciliği hakkında önceden hazırlanmış proje,
- Sermayenin ne kadar gerektiği ve sermaye dağılımını içeren taslak,
- İpek böceği yetiştiriciliğinin yapılacağı arazinin noter onaylı tapusu ya da tapu örneği,
- Noterden onaylı imza sirküleri,
- Tüzel başvurularda Ticaret Sicili Gazetesi’nin örneği
İle başvuru yapılması gerekmektedir. Belgelerin eksik ya da yanlış olması halinde başvurular geçersiz sayılmaktadır. Bu yüzden başvurunun geçerli olması adına doğru beyanda bulunmak oldukça önemlidir.
İpek Böceği Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği Tutarı Ne Kadardır?
İpek böceği yetiştiriciliği devlet desteği tutarı azami limit olarak 250.000 TL’yi geçmemektedir. İpek böceklerinin beslenme evleri, gerekli ekipmanlar, dut ağaçlarının temini hesaplandığında bu tutar yeterli olmaktadır. Genelde devlet desteği olarak verilen hibelerde, kişinin çektiği krediyi tamamlayacak şekilde hibe verilmesine rağmen ipek böceği yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla üst limitin aşılmaması kaydıyla gereken tutarın tamamı hibe olarak verilmektedir.
İpek Böceği Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Hibe başvurusu yapacak kişilerin şu noktalara dikkat etmesi gerekmektedir;
- Hibe başvurusu için bu alanda en az 3 yıldır faaliyet gösterilmesi gerekmektedir.
- Yıl içinde başvurular için belirli tarihler saptanmıştır. Başvuruların bu tarih aralığında yapılması gerekmektedir.
- Başvurular, bir sonraki seneyi içermektedir.
- Tohum gereken durumlarda, kişiye verilen tohumlar için ilave ücret istenmemektedir.