Araç sahiplerini yakından ilgilendiren zorunlu trafik sigortası özellikle ilk kez sigorta yaptıracaklar tarafından merak ediliyor. Zorunlu trafik sigortası adından anlaşılacağı gibi trafiğe çıkacak her araç için zorunlu olarak yapılması gereken bir sigorta türünü işaret ediyor.
Sayfa içerikleri
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Niçin Yaptırılır?
Zorunlu trafik sigortası trafikte olan her aracın yaptırması gereken bir sigorta türüdür. 2918 sayılı karayolları trafik kanunu çerçevesinde düzenlenen bu sigortadaki ana amaç herhangi bir hasar oluşması halinde karşı tarafta oluşacak maddi ve bedensel hasarların ödenmesidir. Haliyle trafik sigortası her aracın yaptırması gereken bir sigorta türü olduğundan iki aracın karıştığı bir kazada kusur oranına göre iki aracın sigortası da hasarları karşılayabiliyor.
Trafik sigortası her yıl belirlenmiş olan limitler dahilinde yapılıyor ve zaman geçtikçe deneyim kazanan, yıl içerisinde sigortaya başvuru yapmayan kimselerden daha düşük ödemeler talep ediliyor. Zorunlu trafik sigortası sayesinde kusurlu olunan trafik kazalarındaki ortaya çıkmış olan maddi yükten kurtulabiliyorsunuz. Karşı araçta yer alan sürücü ve yanındaki kişilerin bedensel zarara uğramaları halinde de yine bu hasarlar sigorta kapsamına dahil edilmiş durumdadır. Hastanedeki masraflar ve ölüm gibi durumlarda da ortaya çıkacak olan tazminat sigorta kapsamında karşılanabiliyor.
Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Neler?
Zorunlu trafik sigortası teminatları sigortanın neleri içerdiğini belirliyor. Yani trafik sigortası yaptırdığınızda bu teminatları bilmeniz, hangi durumlarda sigortaya başvuru yapılacağını gösteriyor. Teminat ve limitler her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleniyor. Tüm sigorta şirketlerinde de teminatlar aynı olduğu için sigorta şirketleri arasında fiyat farkı da çok fazla bulunmamaktadır. Sigorta kapsamında;
- Kişi başı ölüm ve tedavi giderleri,
- Kaza başı ölüm ve tedavi giderleri,
- Kaza başı maddi giderler ve tutarları karşılanıyor.
Ancak bu durumlarda sigorta tarafından ödeme yapılması için belirli şartların da sağlanması gerekiyor.
Trafik Sigortasında Nelere Dikkat Edilir?
Trafik sigortası zorunlu olduğu için tüm araç sahipleri tarafından yaptırılıyor ancak sigortanın hangi hallerde hasarı karşıladığı ya da ödeme yaptığını da bilmek gerekiyor. Sigortanın ödeme yapacağı durumlarda kusur oranı dikkate alınıyor. Örneğin, trafik sigortası yaptırılmış bir araç ehliyetsiz bir kişiye sürmesi için verilmişse bu durumda kişi tamamen karşı taraftan kaynaklı bir kaza yapsa bile yüzde yüz kusurlu bulunuyor.
Bunun dışında alkollü bir şekilde araç kullanan ve sonucunda kaza yapan kişi de yine kusurlu bulunduğu için sigorta bu durumda ödeme yapmıyor. Şu noktalara da dikkat edilmesi gerekiyor; araç taşıması ya da servis halindeyken oluşan hasarlar, aracın çalınması durumundaki hasarlar, manevi tazminat taleplerinde, aracın içindeki eşyaların zarar görmesi durumlarında trafik sigortası oluşan hasarları ya da kayıpları karşılamayacaktır. Sigorta yapılacak olan firmadan zorunlu trafik sigortasının tam hangi hallerde ödeme yaptığının öğrenilmesi bu konuda daha yararlı olacaktır.
Zorunlu Trafik Sigortasında Önemli Noktalar
Trafik sigortası yaptırırken özellikle teminatlar kısmının detaylı şekilde incelenmesi yararlı olacaktır. Bu sigorta kasko yerine geçmediği için sürücüden kaynaklı oluşacak hasarları karşılamaz. Bu yüzden de zorunlu trafik sigortasına güvenilerek aslında kasko kapsamına giren durumlar uzak durulmalıdır. Aynı şekilde sigortanın tanımlayıcı olması ve geçerlilik kazanması için de bitmeden yenilenmesi gerekir. Sigortanın bittiği andan itibaren 1 gün geçse bile hem cezai yaptırımı bulunmakta hem de olası bir kaza durumunda oluşacak sorunları sigorta karşılamamaktadır.
[…] trafik sigortası belirli haller ve kusur oranı kapsamında karşı tarafın kayıplarını karşılar. Örneğin […]