Yeni atanan memur ne zaman tayin isteyebilir? Sorusunun yanıtı mesleğe yeni başlayan devlet memurlar tarafından merak edilmektedir. Hemen hemen her insanın en büyük isteklerinden biri devlet memuru olabilmektir. İş koşulları, güvencesinin olması gibi birçok özellik sebebiyle memurluk vatandaşlar tarafından tercih edilse de memurluğun getirdiği bazı iş gereklilikleri var. Bunlardan biri de çalışmaya başladıkları yerlerde bir süre kalma zorunluluğudur. Devlet memurluğuna yeni başlayan devlet memurları ya da memur adayları mesleklerinin gerektirdiği şartlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilmektedir. Bunun yanı sıra yeni atanan memurlar, çalışma koşulları, çalışma yerleri veya şehirlerinde belli zorluklar ile karşılaştığı için tayin talebinde bulunmak istediğinizde neler yapabileceksiniz? Peki, yeni atanan memur ne zaman tayin isteyebilirsiniz?
Yeni atanan memur tayin isteyebilir mi? Bu soru memurlar ve memur adayları tarafından sıkça sorulan ve gündeme gelen sorularından biridir. Öncelikle mesleğe yeni başlayan, ataması yakın dönemde yapılan devlet memurlarının tayin talep edebilmesi için belirli bir süre geçmelidir. Bulundukları bölgede bir süre daha görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir ve bu bölgede kalmaları şarttır diyebiliriz. Yani yeni atanan devlet memurlarının tamamlaması gereken belirli hizmet süreleri vardır. Bu süreler memurların çalıştığı iş alanına göre değişiklik göstermektedir. Süre şartının yanı sıra tayinin gerçekleşebilmesi için belirli bazı şartların da karşılanması gerekmektedir. Bu şartlar nedir? Şartların oluşması için gereklilikler nelerdir? Soruları da yine memurlar ve memur adayları tarafından sıkça sorulan ve gündeme getirilen konular arasındadır diyebiliriz.
Yeni Atanan Memur Kaç Yıl Sonra Tayin İsteyebilir?
Devlet memurluğuna yeni atanan kişilerin ancak belirli bir süre sonra tayin isteme hakları bulunmaktadır. Peki, yeni atanan memur olarak kaç yıl sonra tayin isteyebilirim? Yeni atanan devlet memurlarının 1 sene (12 ay) boyunca yerine getirmeleri gereken stajyer memurluk hizmeti bulunmaktadır. Bu hizmet tamamlanmadığı sürece tayin talep etme hakları yoktur. Ancak 12 aylık süre tamamlandıktan sonra geçerli mazeretler sunulduğu zaman tayin isteyebilirsiniz. 12 ay dolduktan sonra Tayin için geçerli mazeretler merak edilmektedir. Bu mazeretler; eş durumu sebebiyle yer değişikliği mazereti, yaşanan sağlık problemlerini gerekli kurumların olmaması nedeni ile giderememe ve eğitim alınan kurumun memuriyet bölgesine uzak olması gibi benzeri durumlardır. Bu durumlar gerçekleştiğinde devlet memurları tayinlerini isteyerek görev bölgelerini değiştirebilmektedir. Bu durumlar dışında devlet memurlarının tayinlerini verebilmeleri için en az 3 yıl beklemeleri gerekmektedir.
Gereken mazeretler sunulamadığında yeni atanan memurların 3 yıl hizmet süresi boyunca tayin hakları bulunmamaktadır. Ancak doğu illerinde hizmetlerini yerine getiren devlet memurları 3. Derece olarak gösterilen illerde ise 2 yılın sonunda tayinlerini talep edebilirler. İllerin dereceleri değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durum söz konusu ise yeni atanan memurların hizmet puanı da değerlendirilmektedir. Bu durum dışında 2. Derece illere yeni atanan memur tayin talebi için 3 yıl beklemek zorundadır. Fakat yaşanan istisnai durumlar sebebiyle oluşan tayin taleplerin sonuçlanması yönetmelikler ile belirlenmektedir. Bazı istisnai durumlar dışında 3 yıl atandıkları illerde görev yapma zorunluluğunun olması memurluğu isteyen bazı insanlar için caydırıcı bir sebep olmaktadır. Devlet kurumlarının herhangi birinde memur olmadan önce bütün şart ve gerekliliklerini iyice araştırıp öyle devlet memuru olmaya karar verilmelidir. Bu noktada bütün şartların uygun olduğunu düşünen vatandaşlar devlet memuru olmak için zamanlarını harcamaları ve çabalarını ortaya koymaları gerekmektedir.
[…] durumda ise sözleşmeli personel alımı kapsamında kamu ilanında ibarenin bulunmaması halinde belediye, il özel idareleri, belediyeye bağlı olan […]