İstifa eden memurun emekli olması durumu pek çok kişi tarafından araştırılan bir konudur. İstifa eden memurun dışarıdan emekli olabilmesi için mevcut bulunan bazı koşullar vardır. Memurluk statüsünden emekli olmak isteyen kişilerin en az 10 yıllık süre boyunca memurluk hizmeti vermiş olmaları gerekmektedir. 10 yıllık hizmetini doldurmasından sonra istifa eden memurlar, başka bir yerde çalışmamak koşuluyla, primlerini kendileri ödeyerek memurluk statünden emekli olabilirler. Fakat bu durumda primlerini kendileri ödemeye ve herhangi başka bir yerde çalışmamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi halde memurluk statüsünden emekli olabilme durumları geçersiz sayılabilir.
İstifa Ettikten Sonra Nasıl Memur Statüsünden Emekli Olunabilir?
İstifa eden memurların dışardan emekli olması için gerekli prim ücretini kendileri dışarıdan yatırmalıdır. Bu durumda on yıllık sürecini memurluk hizmeti ile doldurmuş olan kişiler gerekli şartlar sağlandığı koşullarda primlerini ödeyerek memurluktan emekli olabilirler. Memurların emekli olabilmeleri için hem hizmet yıllarını hem de uygun görülen yaşı doldurmuş olmaları gerekmektedir. Çalışma hayatı süresince sosyal güvenlik kapsamında olan kişiler hizmet yıllarına emekli olmak amacıyla doldurmaya çalışırlar. Fakat bazı olumsuz durumlar sebebiyle koşullar görevlerini hizmet yıllarını dolduracak kadar devam etmelerine el vermeyebilir. Böyle durumlarda mağduriyet yaşanmaması için memurlara 2004 yılında, 5434 sayılı Kanun uygulanmaya başlamıştır.
Bu kanun, belirli süre memurluk hizmeti vermiş fakat sonrasında işinden ayrılmış kişilerin dışarıdan prim günlerinin ücretini ödeyerek memurluktan emekli olabileceklerini içerir. Bu şekilde istifa eden memurlar emeklilik hizmet süresini tamamlayarak memurluk statüsünden emekli olabilmektedir. İstifa eden memurların, memurluktan emekli olma durumu yalnızca 5434 sayılı kanuna tabi olan memurlar için geçerlidir. Memurluk da on yıllık hizmeti doldurduktan sonra pirim ücret ödeyerek emekli olmaya çalışan kişiler için borçlanma yapılan süreler esas alınmamaktadır. Ayrıca yıpranma payı ve ücretsiz izinli bulunulan sürelerde bu konuda esas alınmayan durumların arasında bulunur. Ayrıca memurlar istifa ederek değil, memurluktan çıkarılma durumuyla işten ayrıldılar ise de bu durumdan yararlanamazlar.
İstifa Eden Memurların Memurluktan Emekli Olabilmeleri İçin Hangi Yolu İzlemeleri Gerekir?
İstifa eden memurlar belirli şartlar ve koşullar yerine getirildiğinde memurluk statüsünden emekli olabilmektedir. Fakat bu durum için gerçekleştirilmesi ve atlanılmaması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Koşullar eksik olduğunda ve doğru şekilde yerine getirilmediğinde istifa eden memurlar memurluk statüsünden emekli olamayabilir. Dolayısıyla yapılması gereken tüm yöntemler doğru şekilde yerine getirilmelidir. İstifa eden memurların memurluk statüsünden emekli olabilmeleri için öncelikle işten çıkartılmış olmamaları yalnızca kendi istifalara ile işlerini bırakmış olmaları gerekmektedir. Bu koşul karşılanmadığı durumlarda işlerinden ayrılan memurlar, memurluk statüsünden emekli olamazlar. İstifa eden memurların, memur emeklisi olabilmeleri için gerçekleştirmeleri gereken koşullardan diğeri en az 10 yıllık hizmet süresini doldurmuş olmaları gerektiğidir. Hizmette 10 yılını doldurmamış memurlar dışarıdan primlerini ödeseler dahi memurluk statüsünden emekli olamazlar.
Memurluktan istifa eden memurlar, memurluk statüsünden emekli olabilmek istiyorlarsa işten ayrıldıktan 6 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekir. İstifa eden memurların Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek, bu sistemden yararlanmak istediğini belirtmeleri gerekir. Fakat burada zaman mevhumu oldukça önemlidir. 6 ay geçtikten sonra yapılan müracaatlar geçersiz sayılır ve kabul edilmez. Sosyal Güvenlik Kurumuna edilen müracaat dolayısıyla kişinin primleri belirlenir ve her ay ödemesi gereken tutar çıkartılır. Bu şekilde yapılan işlemlerinde bedeli bulunmaktadır. Memurluk statüsünden emekli olmak isteyen kişilerin her ay düzenli olarak ödeme yapması gerekmektedir. 6 aydan daha fazla süre prim ödemesini yapmayan kişiler için işlem sona erer ve ortadan kaldırılır. Fakat pirim ödemesini dışardan yapan kişilerin işçilik veya esnaflık gibi kayıtlı bir işte çalışmıyor olması gerekmektedir. Kayıtlı bir işte çalışmak veya bir aylığın bağlanmış olması gibi durumlarda işlemler geçersiz sayılır.