Memurlar İçin Babalık İzni Nedir, Nasıl Alınır, Kaç Gün?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Memurlar için babalık izni eşleri doğum yapmış olan babalar için geçerlidir. Babalık izni yasal olarak tanınan bir haktır. Bu izin türü, babaların eşleri ve çocukları ile vakit geçirebilmeleri için erkek işçilere verilen ücretli izinlerdir. Halkta babalık izni, kanunda analık izni olarak bilinen bu tür izin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinde memur olup, işçiler için 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2’nci maddesinde yer almaktadır. . Babalık izni kullanmak isteyen erkek memur veya işçi, çalıştığı kuruma başvurarak iznini kullanabilir.

Babalık İzni Kaç Gün?

Memur babalık izni süresi, babanın çalıştığı yere bağlıdır. Babasının memur, işçi veya asker olması yasal sınırlarını değiştirmiştir. Babalık izninin süresi konusunda ilgili kanunlarda farklı hükümler bulunmaktadır. Kanunla öngörülen babalık izninin süresi aşağıdaki gibidir:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kamu görevlilerinin 10 gün izin hakkı bulunmaktadır. 104/B’deki hükümler şöyledir: “Karısı çocuk doğurursa, memura talebi üzerine on gün izin verilebilir.”

4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçilere 5 gün izin verilmektedir. Kanunun ilgili hükümlerinde, işçiler için babalık izni gün sayısı “evlenme, evlat edinme veya ana, baba, eş, kardeş veya çocuğun ölümü halinde 3 gün ücretli izin ve 5 gün ücretli izin olarak belirlenmiştir. Taşeron işçiler için izin süresi 5 gündür. Türk Silahlı Kuvvetleri Ruhsatlandırma Yönetmeliğine göre askeri personel için izin süresi 10 gündür.

Önerilen Yazılar
1 29

Babalık İzni Başlama Zamanı

Memur babalık izni, ilgili kanunlara göre doğum izninin çalışanın eşinin çocuk doğurduğu andan itibaren başladığı anlaşılmaktadır. Çalışan, eşi doğum yapmadan önce bu izni kullanamaz. Çalışan bir erkek, karısı doğum yaptıktan hemen sonra ayrılma hakkını kullanabilir. İzin süresinin sona ermesi, çalışanın uyması gereken yasalara bağlı olarak değişecektir.

İzin başlangıç ​​tarihi, yetkilendirmeye kadar giden olayın tarihidir. Dolayısıyla olay gerçekleştiğinde kişinin derhal iznini kullanması gerekir. Erkek işçinin doğumundan itibaren belirli bir süre sonra işten ayrılmak istemesi izin amacına aykırıdır. Örneğin, bir erkek çalışan, eşi çocuk doğurduğu için bir ay geçtikten sonra doğum iznine hak kazanamaz. Bu yetki sonradan veya kısmen kullanılamaz.

İlgili mevzuatta da görüleceği üzere “iş günü” terimi dahil değildir. Bunun yerine, yasa koyucu yerini “gün” tabirine bırakmıştır. Bu nedenle izin hakkı bulunan erkek çalışanların dini bayram, resmî tatil veya haftalık dinlenme günü gibi resmî tatil günlerinde doğmuş olmaları halinde izin günü çalışmaya devam edecektir. Başka bir deyişle, tatil sezonunda izinlerin durdurulması veya tatilden sonra devam edilmesinin bir önemi yoktur.

Babalık İzni Nasıl Alınır?

Memurun babalık izni alması çok kolay bir şekilde gerçekleşmekte, ancak bazı hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Erkekler için doğum izni kullanımı talep üzerine olduğu için hem kamu görevlilerinin hem de özel sektör çalışanlarının dilekçe talebinde bulunması gerekmektedir. Bazen işçi-işveren ilişkisinde sorunlar olabilir, başka sorunlar da olabilir. Bu gibi durumlarda talep, sonradan ispatla ilgili sorun yaşamamak ve hak kaybına uğramamak için ispatlanabilir şekilde hazırlanmalıdır. Kadınlar için doğum izninde, iznin bir kısmı ücretli, bir kısmı ücretsiz olmaktadır. Başka bir deyişle, karısı çocuk doğuran işçiye, izinli olduğu süre boyunca çalışmış gibi aynı maaşı ödenmeye devam edilecektir. İşverenlerin erkek çalışanları için doğum izninden ücret kesintisi yapmaları gibi bir durum da söz konusu olmaktadır. Ancak işveren-işçi ilişkisinde sık rastlanan bu durum tamamı ile haksız bir uygulama olmaktadır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi