Lojman Tahliyesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Lojmandan tahliye olmak, en genel tanımıyla; herhangi bir kuruluş tarafından bünyesinde çalıştırdığı görevlilerinin oturması için sağladığı konutlardan çıkartılması durumudur. Lojmanda oturum sağlayan görevlilerin farklı sebeplerden tahliyeleri yapılabilmektedir.

Lojman Tahliyesi Neden Yapılır?

Lojmanlar ya da lojman evleri, bu nitelik ile adlandırılan konutlara verilen isimdir. Lojmanlar kuruluşlar tarafından ağırlıkla görevlileri ve çalışanlarının düşük miktarlarda kira ile oturmalarına yardımcı olmak adıyla yapılmış binalardır. Lojmanlarda oturmakta olan görevli ve çalışan kişiler için önceden belirlenmiş bir lojmanda oturma süresi bulunabilmektedir. Bu süre dolduğunda oturan kişiler lojman evlerinden tahliye edilebilirler. Bu sürenin haricinde de kişilerin lojmandan tahliye edilmesi için mevcut olan bazı durumlar bulunmaktadır. Eğer kişinin oturduğu lojmanın kurumunda görevi tamamlandıysa bu durumda da lojmandan tahliyesi gerçekleşmektedir. Görev değişimi gibi durumlar da tahliye edilme sebepleri arasına girmektedir.

Görevli olan kişilerin başka bir kuruma nakil olması da tahliye ile sonuçlanır. Nakledildiği görevin ilk görevine eş değer bir görev olması da tahliye kapsamına girmektedir. Bu durumların haricinde lojmanlar hak ile verilmiş olan konutlardır. Dolayısıyla hizmet ve görev bitmesi gibi durumların haricinde devam ederken de lojman hakkının dolması durumu yaşanabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında ise oturmakta olan kişilerin lojman konutlarını tahliye etmeleri gerekmektedir. Süre ve hak durumlarının da sonuna gelindiğinde lojmandan tahliye gerçekleşmektedir. Lojmanlarda görevli ve hizmetlilere tahsis edilen süre kurumlara göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca görevlinin sıralaması ve tercihleri gibi durumlar da lojman seçimleri ve süreleri hakkında belirleyici olan etkenler arasında gelmektedir. Lojman seçimleri esnasında personellerin puanlarına da bakılarak karar verilmektedir.

Önerilen Yazılar

YDS ve YÖKDİL Kitapları Nasıl Olmalı?

KPSS Çıkmış Sorular Neler?

1 29

Lojman Tahliye Süresi Ne Kadardır?

Lojman tahliyesi için oturum sağlayan kişilere verilmekte olan bir süre bulunur. Eğer oturum öncesinde lojman oturma süresi biliniyorsa, oturan kişilerin bu zamana uyması gerekmektedir. Aksi halde kişilerin lojmandan tahliyesi gerçekleştirilir. Lojmanlar görev veya hizmet tahsisli konutlar olarak bulunmaktadır. Eğer lojmanlarda oturum sağlayan kişiler görev sebebiyle oturuyorlarsa, görevden ayrılmaları durumunda lojmanı tahliye etmeleri için tanınan bir süre bulunmaktadır. Lojmanda oturmakta olan kişilerin görevleri herhangi bir sebeple son bulduğu taktirde lojmanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Görevlinin son görev yaptığı ve görevinin son bulduğu tarihten itibaren iki aylık bir süre verilmektedir. Bu iki ay süre içerisinde görevi son bulan kişiler lojman dairelerini boşaltarak tahliye etmek durumundadırlar. Eğer verilen süre sonunda lojman bu kişiler tarafından tahliye edilmemiş durumda ise lojmanı zamanında boşaltmama cezası uygulanır. Düzenin ve disiplinin aksamaması adına tahliyenin zamanında yapılması büyük önem arz etmektedir. Lojmanı zamanında boşaltma cezası denilen bu cezaya işgaliye bedeli adı da verilmektedir.

Lojmandan tahliye yalnıza görevli ve hizmetli kişilerin görevinin sona ermesi veya değişmesi durumunda gerçekleşmez. Lojmanlar oturma hakkı ve sınırı ile görevlilere tahsis edilen konutlardır. Bu sürenin sonuna gelinmiş olması gibi durumlarda da lojmanların tahliye edilerek boşaltılması gerekmektedir. Sıra tahsisli şekilde lojman konutlarında oturmakta olan kişilerin sürelerinin sonuna geldiklerinde, süre bitiminin devamında 15 gün içerisinde tahliye etmeleri gerekir. Tahliye zamanını geçiren ve dikkate almayan kişilere cezai işlem uygulanabilir.

Eğer görevli olarak çalışan kişi, başka kuruma veya görevinin eş değeri bir göreve naklediliyor ise bu durumda da kişiden de lojmanı tahliye etmesi istenmektedir. Bu göreviler için ortalama tahliye süresi yaklaşık olarak altı aylık bir süredir. Görevi nakledilen kişilerin de en fazla 6 ay içerisinde oturmakta oldukları lojman konutlarını boşaltarak tahliye etmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla lojmanda oturan tüm görevliler için bulunan bir lojman tahliyesi süresi bulunmaktadır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi