375 Sayılı Kanun ile Görevden Nasıl İhraç Olunur?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

375 Sayılı Kanun ile görevden nasıl ihraç olunur sorusu özellikle son dönemlerde pek çok kişi bu durumdan etkilendiği için başat sorunlardan birisi olarak öne çıkıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında OHAL ilanı sonrasında terör örgütleri ile iltisaklı olduğu tespit edilen memurlar 375 Sayılı KHK ile görevden çıkarılmış, yani ihraç edilmiştir.

375 Sayılı Kanun Nedir?

Kamu görevinden çıkarma durumu 375 sayılı KHK kapsamında memurun bir daha hiçbir şekilde kamu görevinde istihdam edilmemesi anlamına gelir. Aynı zamanda emeklilik haklarından da feragat edilir. OHAL’in sona ermesi sonrasında ise kamu görevinden çıkarma 7145 Sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu Kanun, 375 Sayılı Kanun’a geçici şekilde eklenmiştir.

375 Sayılı KHK geçici madde kapsamında terör örgütleri ile ilişkisi olan memurlar çalıştıkları kurumdan Bakanlık Onayı ile görevden ihraç edilir.

Kamu Görevinden Çıkarma ile Memurluktan Çıkarma Farkı Nedir?

Konuyla ilgili olarak kamu görevinden çıkarma ile memurluktan çıkarma farkının bilinmesi gerekir. 657 sayılı DMK kapsamında memurluktan çıkarmak için;

Önerilen Yazılar
1 29
  • Disiplin cezası gerektirecek olan eylemin ilgili Kanun maddesinde belirtilmesi,
  • Disiplin cezası gerektirecek eylem disiplin amiri tarafından öğrenilerek soruşturma açılması,
  • Bu kapsamda soruşturma olurunun verilmesi ile soruşturmacının atanması,
  • Soruşturmacı tarafından memur hakkında lehte ve aleyhte deliller toplanması,
  • Disiplin soruşturma raporu kapsamında memurun ne tür fiil işlemiş olduğu ve fiilin de hangi cezayı gerektiriyor oluşunun net şekilde ortaya çıkarılması,
  • Disiplin amiri tarafından ise memurun son savunmasının alınması ya da kendisine kanun kapsamında belirtilen hakların tanınması
  • Yüksek Disiplin Kurulu kapsamında memur hakkında memurluktan çıkarma cezası verilecektir.

Bu ifadeler memurluktan çıkarma cezası verilecek olan memur için usuli olan güvenceleri işaret eder. Bunlardan birisine uyulmaması halinde cezanın da iptali söz konusudur.

Fakat 375 sayılı KHK kapsamında kamu görevinden ihraç etme, tüm bu usuli güvenceleri geçersiz kabul eder. Memur kişinin terör örgütleri ile bağlantısı olduğu yönünde görüş bulunuyorsa komisyon tarafından sadece bir değerlendirme yapılması yeterlidir. Bu değerlendirme sonrasında ise savunma hakkı tanınmasına karşılık memur derhal görevden alınmaktadır. Görevden bu kanun kapsamında alındığında sonrasında tekrar memur olma hakkı da bulunmaz.

375 Sayılı Kanun Hangi Durumları İçerir?

375 Sayılı KHK ile görevden çıkarma söz konusu olacaksa memur kişini çeşitli eylemleri bu duruma gerekçe oluşturabilir. Özellikle 15 Temmuz sonrasında FETÖ’ye iltisaklı olan memurların bu örgüt ile bağlantılarının bulunması ihraç edilmelerine neden olmaktadır. Bu bakımdan örgüt ile ilişkili aramalar yapmak, kaynak toplamak, kitap dağıtmak, örgüt evlerine, derneklerine, etkinliklerine gitmek, örgüt sorumluluğu üstlenmek, Bank Asya’ya para yatırmak, örgüte ait olan eğitim kurumlarını kullanmak başlıca etmenler arasında yer alır.

Bunun dışında söz konusu kanunun sadece FETÖ’ye dönük olmadığını da bilmek gerekir. Terör örgütü olarak kabul edilen tüm örgütlere iltisaklı olmak bu kanun kapsamında ihraç edilmeyi gerektirmektedir. İhraç sonrasında memurun itiraz etme hakkı bulunur. Ancak itirazının değerlendirme süresinde görevinde olmayacak ve maaş alamayacaktır. Şayet itirazı haklı bulunursa bu durumda görevine tekrar iade edilecek ve tazminat almaya da hak kazanabilecektir. Ancak itirazı reddedilirse tekrar itiraz hakkı oluşmaz ve görevine hiçbir şekilde dönüş yapamaz. Özellikle tekrar KPSS’ye girse ve yeterli puanı alsa bile ataması yapılmaz.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi