Yaşa Bakılmadan Engelli Nasıl Emekli Olabilir?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Engelliler için belirli koşulların sağlanması halinde emekli olma imkânı sunuluyor. Engellilerin emeklilik koşulları hangi statü kapsamında çalışmış olduklarına ve ilk defa çalışmaya başlamış oldukları tarihlere göre değişkenlik gösterdiği için yaşa bakılmadan emeklilik de engelliler için söz konusu olabiliyor.

Engellilerin Emeklilik Durumu

Engelli durumunda olanların belirli koşulları sağlamaları halinde daha kolay emeklilik haklarından yararlanmaları mümkündür. Bunun için ise statüleri ve çalışmaya başladıkları tarih büyük önem taşıyor. Sigortalı olarak çalışma kapsamında çalışma gücünün  ya da iş kazası veya meslek hastalığı kapsamında meslekte kazanma güçlerinin en az yüzde 60’ını kaybetmiş olanlara, en az 10 yıldır sigortalı olmaları şartı ve 1800 günlük prim ödemelerini yapmaları halinde emeklilik hakkı yani malullük aylığı tanınmaktadır. Çalışmaya başlamadan önce ise çalışma gücünü yüzde 60 üzerinde kaybedenler ve işe başlamadan önce ya da sonra yüzde 40 ve üzerinde engelli olanlar için ise belirli koşulların sağlanması halinde yaşa bakılmadan emekli aylığı bağlanabilmektedir.

Yaşa bakılmadan emekli olmak için engellilerin emeklilik koşullarının yanında işe giriş tarihleri de büyük önem taşıyor. Buna göre SSK ve Bağkur kapsamında 1 Ekim 2008 tarihinden önce yüzde 60 ya da daha fazla oranda çalışma gücü kaybı yaşamış olan 15 yıl sigortalı süresine sahip olanlar ve 3960 gün ile birlikte emeklilik aylığı almaya hak kazanabiliyorlar.

Önerilen Yazılar
1 30

İşe Giriş Tarihi Emekliliği Etkiliyor

Çalışmaya başlamadan önce en az yüzde 60 oranında engeli bulunan 4A kapsamında olan sigortalıların emekli olabilmeleri için prim gün sayıları işe giriş tarihlerine göre kademeli sistemde hesaplanıyor. Buna göre işe giriş tarihi temel alınınca tabi olunan prim gün sayıları da şu şekilde belirleniyor; 2008 yılında işe girenler için prim sayısı 3700, 2009 yılında işe girenler için prim sayısı 3800, 2010 yılında işe girenler için prim sayısı 3900, 2011’den sonra işe girenler için ise prim sayısı 3960 olarak belirleniyor.

Sigortalı olarak ilk kez çalışmaya başlanıldığı tarihten önce ya da sonra çalışma gücünde görülen kayıp oranının yüzde 50 – yüzde 59 arasında olanlar 16 yıl sigorta ve 4320 prim günü ile emekli olabilirken, yüzde 40 ile yüzde 49 arasında olanlar 18 yıl sigorta ve 4680 prim günü ile emeklilik hakkı kazanıyorlar. Bu durumda olanlar için de prim gün sayısı açısından kademeli geçiş yöntemleri temel alınıyor. Prim gün sayıları ise işe girilen tarihe göre değişkenlik taşıyor.

2008 Öncesi İşe Girenler Daha Avantajlı

2008 öncesi işe girenler ve işe girmeden önce de malul sayılmayı gerektiren hastalıkları ya da engeli olanlar için yaş şartı aranmadan 15 yıllık sigorta ve 3600 prim gününün sağlanması halinde emeklilik hakkı kazanmaktadırlar. 2008 öncesinde işe giren fakat bu tarihten öncesinde ya da sonrasında engeli yüzünden vergi indiriminden yararlananların emeklilik için gereken prim gün sayıları ve rapor oranları da işe giriş tarihlerine göre değişkenlik göstermektedir. Buna göre örneğin 5 Ağustos 1991 tarihinden önce işe girmiş olan ve engel oranı yüzde 40 ve üzeri olanların tamamı için 15 yıl sigorta ve 3600 prim günü ile emeklilik hakkı doğmaktadır. Engelli oranı yüzde 80 ve üzerinde olanlar için ise işe girme tarihlerine bakılmadan 15 yıllık sigortalılık ve 3600 prim günü kapsamında emekli olma hakları bulunmaktadır.

Engeli nedeniyle yaşa takılmadan emekli olmak isteyenlerin vergi indiriminden de yararlanmaları gerekiyor. Bu yüzden ilk olarak işyerinin bağlı oldukları vergi dairesinden vergi indirim belgesi almaları gerekmektedir.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi