Memurlar Ek İş yapabilir mi ? İşte detaylar

Memur Ek İş Yapabilir mi ? kazanç nasıl vergilendirir ve detaylar

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Değerli Ziyaretçilerimiz. Memur alımları sonrası en çok merak edilen konu devlet memuru olduktan sonra ek iş yapılabilir mi ?  memur ek iş yapabilir mi ve memurlar şirket ortağı olabilir mi gibi konuları merak ediliyor. Bu  yazımızda bu konulara detaylı olarak ele alacak ve  kafalardaki soru işaretlerini kaldıracağız.

Sayfa içerikleri

Memur Ek İş Yapabilir mi ?

Öncelikle Memur denilince neden kastedildiğini netleştirmek gereklidir. Memur, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa Bağlı Devlet Kurumlarında çalışan personellere memur denir. öncelerden DMK ‘na göre  memurlar gelir getirici hiç bir işte çalışamazlar idi fakat bu yapılan çeşitli değişiklik ile esnetildi ve Devlet Memurlarına Ek kazancın önü açıldı.

Memurlar sigortalı olarak çalışarak kazanç ele edemezler. fakat sigortasız olarak yapılabilecek kendilerine ait mülk veya yeteneklerden gelir elde edebilirler.


Devlet Memurları Hangi Ek İşleri yapabilir ?

Bunları sıralayıp tek tek ayrıntılı olarak açıklamak gereklidir.

  • Zirai faaliyetlerden gelir elde etme
    • Memurun kendisine ait olan , kiralık yada miras yoluyla edinmiş olduğu tarla vasıflı  gayri menkullerden elde etmesi durumudur. Memur sahip olduğu tarla ve hayvan bakımı gibi işlerden gelir elde edebilir.
  • Telif Haklarından gelir elde etme
    • Memur yazdığı kitap, yaptığı resim, veya geliştirdiği bir icadın kullanılması yayınlanması veya satılması dolayısı ile gelir  elde edebilirler. burada Fikri ve Sınai Haklar kanununa riayet etmesi ve telif getirecek eserin kendisine ait olduğunu belgelemesi gerekebilir.
  • Oyun- Tiyatro ve Sanatsal Faaliyetlerden gelir elde etme
    • Memur ek iş yapabilir mi sorusunda bir diğer gelir elde etme yöntemi ise oyun- tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerden de gelir elde edebilirler. Buna en iyi ornek Sanatçı Ferhat GÖÇER verilebilir. Ferhat Göçer kendisi Genel Cerrah olmasının yanında aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Şan Bölümü ‘ni de bitirerek aynı zamanda şarkıcılığa devam etmektedir. kaynak: wikipedia
  • Gayrimenkullerden gelir elde etme
    • Benzer şekilde memurlar ek gelirlerini gayrimenkuller ve kiralar üzerindende gelir elde edebilirler.  bu gayrimenkullerin memurun mal varlığı beyan formunda yazılmış olması gerekir. memurun mal varlığından dolayı gelen gelirleri ile kazanç elde edebililrler
  • Şirket üzerinden gelir elde etme
    • memurlar Ek iş kapsamında bazı şirketlere ortak olabilir ve buradan kazanç sağlayabilirler. burada en önemli konu bu şirketlerin temsilcisi durumunda olmamaları gerekiyor. Memurlar Ticaret ve esnaflık yapamadığından bu işletmelere hisse ortağı olarak girip temsil etmemek kaydıyla gelir elde edebilirler.
      • Devlet Memurları Devlet bonosu gibi çeşitli bonoları değerlendirerek ek iş yapabilirler. tabii ki bu kazancın belgelenmesi gereklidir.
      • Ek iş yapabilen memurlar arasında bilirkişilik yapmak ve hakemlik yapmak gibi durumlardan dolayı gelir elde edebilirler. Örneğğin Milli Eğitim Bakanlığında beden eğitimi öğretmeni olarak çalışan bir memur, hakemlik yaparak spor musabakalarından gelir elde edebilirler. buradan elde edecekleri kazancın yine sebebinin belirtilmiş olması gerekir. Bilirkişilik ve Hakemlik gibi mesleki yeterlilik gerektiren iş ve işlemlerden gelir elde etmeleri mümkündür.Hisse sahipliğinden gelir elde etme.

Yukarıdaki bahsettiklerimiz birer örnektir. daha detaylı olarak yapacağınız iişn muhasebatı ile görüşmek mutlaka yararınıza olacaktır.

Memurlar Ek iş yapabilir mi denildiğinde doğru cevabı bulmak zor oalcaktır. Bu nedenle  aslında memurlar hangi işleri yapamaz olarak değerlendirmek daha doğru olur.


Memurlar Hangi Ek İşleri Yapamazlar ?

Memurlar ticari faaliyet ve Esnaflık yapamazlar. Bu tür yerlerde sigortalı yada sigortasız işçi olarak çalışamazlar. Devletin gizlilik gerektiren biriminde görev yapıyor ise bu alanda ticari faaliyet gösteren şirketlere ortak olamazlar. Eğer hissedar olurlarsa birimi yada görev yeri değiştirilebilir. Ayrıca şaibe oluşmaması için kurum amirleri  bu duruma izin vermeyebilirler.


Memur Ek İşlerinden Vergi Öder mi ?

Memur Ek İş Yapabilir mi
Memur Ek İş Yapabilir mi, Memurların ek iş yapması

ülkemizde her türlü kazanç vergiye tabiidir. burada amaç paranın kontrollü ve usulsüzlüklerin önüne geçmektir.

Bu sebeple Memur Ek iş gelirlerinden dolayı vergilendirilirler. fakat bu çalışan sigortası yada bordro ile olamayacağından yıllık gelir vergisi üzerinden yapılır.

Önerilen Yazılar
1 30

Memurlar ek iş yapacak ise bu ek işlerden gelen gelirlerini mutlaka belirtmeli ve vergisini ödemelidir. Peki Memurlar ek işlerden gelen gelirlerini nasıl vergilendirecekler ?

Burada iş ve işlemlerden gelen gelirlerin bulunduğunuz kurum muhasebatına resmen iletmeniz ve aylık gelirinize ek olarak işlerinizden gelen kazancı belirtmeleri gerekir. Böylece aylık vergi matrahınız değişecek ve gelir durumunuza  göre gelir vergisi ödeyeceksiniz.


Memurların Borsa ve dövizden gelir elde edebilir mi ?

Borsa ve Döviz de bir nevi kazanç kapısıdır. mesai saatleri dışında döviz veye borsa gibi işlemlerden memurlar kazanç elde edebilirler. tabii ki bu kazançlarını bildirmek ve gelirlerini vergilendirmek kaydıyla. Memurlar ek iş yaparken şeffaf olmalı ve tüm kazancını tam olarak belgelendirebilmelidir.


Memurlar Piyango dan kazancı gelir sayılır mı ?

Piyango gibi oyunlardan gelen kazanç sadece devlet kontrolünde olduğu için ek iş kapsamında sayılmazlar. Memruu piyango kazanması ile gelen para verilmeden önce zaten vergisi kesilir ve o şekilde verilir. fakat bu meblağ memur mal bildirim formuna eklenmeli ve belirtilmelidir.


Memurlar Ek işlerinden gider gösterebilir mi ?

Kazancın geldiği alana göre olmak üzere gelirlerden gider gösterebilir. Örnek olarak gayrimenkulden 5000 tl aylık  ek kazancı olan memur, bu paranın 1500 tl sini evlerin bakım temizlik gibi işlerinden dolayı harcıyorsa gelirini 5000-1500 tl 3500 tl olarak göstermelidir. yalnız aradaki 1500 TL  ispat açısından mutlaka faturalı olması gerekir.


Memurlar Hediyelerden kazanç elde edebilir mi ?

Memurlar ek iş yapabilmeleri için işin resmi olması gerekir. gelirler içinde hediyeler asla kabul edilmez. hediye memur için rüşvet kapsamında değerlendirilebileceğinden memurlar asla hediye almamalıdırlar.


Kazancını belirtmeyen Memur Ek iş yapabilir mi ?

Memurlar ek iş yapabilmeleri için bu işlerin vergilendirilmesi gerekir. Ayrıca memur  bu gelirini mal beyanı formunda belirtmek zorundadır. Bu bağlamda memurlar ek işlerinden gelen kazançlarının belirtmek zorundadır. ayrıca bu gelirler aylık vergi matrahına eklenir ve vergi kesintisi buna göre olur .


Memurlar ek iş için ihaleye girebilir mi ?

Memur Ek İş yapabilir mi?
Memur Ek İş yapabilir mi?

Memurların hissedarı oldukları şirketler ihaleye girebilir fakat, bu memur ilgili birimlerde çalışmıyor ve bağlantısının olmaması gerekir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise ilgili ihaleden elinizi çekmeli ve hiç bir aşamasında bulunmamalısınız.


Değerli Ziyaretçilerimiz, Bu yazımızda Memur ek iş yapabilir mi, ve bu ek işlerden doğan kazançların vergilendirilmesi konularına deyindik. Konu hakkında merak ettiklerinizi konu altındaki yorum kısmına bırakırsanız gerekli araştırmayı yaparak en doğru bilgiyi iletebilmiş olacağız.

Teşekkür ederiz.

 

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

14 Yorumlar
  1. Göz diyor

    Bu araştırmalarda yine zenginin işine yarıyor şirket hissedarı olsa dahi kendisini daha pasif göstererek gelirini göstermesinde bir sıkıntı olmaması… ayrıca şirket hissedarı olmakta bir ticari atılım olarak sayılmaması baya bir ironik olmuyş

  2. Barış diyor

    Krediyle tır alacağım,sigortasını yatıracağım şoför çalışacak.fatura kesilecek hakedişin ne kadarı vergilendirmeye tabi olacaktır?

    1. Gülizar TUNA diyor

      Sevgili Barış, bahsettiğin iş için öncelikle bir şirket olmalı. Çünkü faturalandırma, vergilendirme ve çeşitli resmi evraklar için şirket şart. Eğer Devlet Memuru isen; 657 Sayılı DMK (Devlet Memurları Kanunu) na göre memurlar şirket kuramazlar. Fakat Memurlar yönetici veya denetici olmamak kaydıyla her şekilde anonim veya limited şirketi ortağı olabilirler. ortaklı olarak bir şirket kurabilir ve bunun üzerinden fatura kestirebilirsin. bu konuda önelikle bir muhasebeci ile görüşüp detaylı bilgi almalısın. Alacağın aracın kredi konusunda ise memur isen kolaylık sağlayabilirler fakat bahsettiğin araç pahalı eğer buyuk bir meblağ çekeceksen sadece memur olman buna yetmeyebilir.

      Kazanç için aşağıdaki vergileri vermen gerekiyor
      Kazancın %18 KDV (KAtma değer Vergisi )
      Kazancın (KDV hariç olan KIsım) %22 civarı Gelir Vergisi
      ayrıca şirket ortağı olacaksan aylık maaşın ile birlikte toplam yıllık kazancın üzerinden matraha göre vergi kesintisi.
      Damga vergisi ve çeşitli dolaylı vergiler. ( Araç vergisi , sigorta , kasko, işçi giderleri v.s.)

  3. Sami diyor

    Merhaba ben 657 ye tabii memurum. Oto kurtarıcı aldım. Maliyeye kayıt yaptırarak boş zamanlarımda çalıştırmak istiyorum. Kanunen buna bir engel var mı dır. Teşekkürler

    1. Meliha DİYAR diyor

      Merhaba Sami,
      Bahsettiğin iş için öncelikle şirket kurman gerekiyor. şirket kurduktan sonra çalışabilirsin. Fakat Memur olduğun için kuracağın şirketin Lİmited yada Anonim şirketi olması gerekir. ayrıca bu şirketlerde ortak olabilirsin yalnız şirtketin personeli olarak çalışmaz, kanuni temsilcisi olamazsın. Bu şirket üziernden elde ettiğin gelirler ise yıllık kazancına ekleneceği için aylık ödeyeceğin vergide artacaktır.

    2. Meliha DİYAR diyor

      Yalnız aldığın aracı kendin kullanmamak kaydıyle kiralayabilirsiniz. konu ile ilgili Türk Tücaret Kanununa göre bu ticari bir faaliyet sayılmaz ve 657 Sayılı Devlety MEmurları Kanununa göre yasak değldir.

  4. Celal diyor

    Bir otomobilim var kiraya vermek istiyorum şirketlere memurum mümkün mü

    1. Meliha DİYAR diyor

      Sevgili Cemal; Memurların gelir getirici bir işte remen çalışmaları 657 Sayılı DMK ya göre yasak. Fatkat, aşağıdaki durumlarda gelirlerini beyan etmek şartıyle gelir elde edebilirler;
      * Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kampsamında gelir elde edebilirler
      * çeşitli varlıkların kiralanmasınından gelir elde etme ( Ev, arsa, tarla , araba v.s)
      kiralama işi Tükr Ticaret kanununa göre ticari bir faaliyet sayılmaz. bu bağlamda, gelirlerini Maliyeye bildirmek kaydıyla aracını kiralayabilirsin.

  5. Pusat diyor

    Merhaba Meliha hanım, ben emniyet teşkilatında polis memurluğunu kazandım. Kendim inşaat mühendisiyim. Suan Mimar arkadaşın sahip olduğu şirkette %20 hisse ortagiyim ve özel sektörde statik proje cizmekteyim.
    1. Memuriyete başladığımda proje çizmeye devam edebilir miyim?
    2. Şirketteki hissemi sonlandırmam gerekir mi?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    1. gamze diyor

      Merhaba Pusat Bey; 657 Sayılı Devlet MEmurları Kanunu’na göre devlet memurlarii gelir getirici ticari faaliyetlerde bulunamazlar. Fakat bu konuda istisnalar vardır. Devlet Memurları limited şirketlerinde yöneticilik yapamazlar ve kara verici bir organda bulunamazlar bunların dışında limited ve anonim şirketlere ortak olabilirler. şirketteki goreviniz karar verme ve yöneticilik pozisyonu değil ise memuriyetinizi aksatmayacak şekilde ortaklığa devam edebilirsiniz.

  6. Sinem diyor

    Merhaba, bir memur seslendirme sanatçılığı yapabilir mi?

    1. gamze diyor

      Merhaba Sinem Hanım;
      657 sayılı DMK ya göre memurlar gelir getirici işlerde çalışamazlar, fakat telif haklarından gelir elde edebilirler. ses sanatçısı olmak, yazarlık, heykeltraşlık, ressamlık gibi sanatsa faaliyetlerde esnek davranılmaktadır. Eğer seslendirme yapmaktan kastınız albüm çıkaran ses sanatçılığı ise problem olmayacaktır, fakat dublaj, sülför gibi işelerden gelir elde edemezsiniz

  7. Hk diyor

    657 ye tabii kadrolu memurum. 2. Üniversite olarak diyetisyenlik okudum. Online danışan alabilir miyim. Vergilendirmesini nasıl yapmalıyım

    1. gamze diyor

      Sevgili Hale, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre gelir getirebilecek başka bir işte çalışamazsınız. danışmanlık hizmeti vererek gelir elde etmeniz bu anlamda mumkun değil. fakat bir limited şirkete yöneticisi ya da temsilcisi olmamak kaydıyla ortak olabilirsiniz

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi