Memurlar hangi ek işleri yapabilir sorusu ek gelir elde etmek isteyen memurlar tarafından merak ediliyor. Temel olarak devlet memurları, memur oldukları süre boyunca gelir elde edebilecek işlerde yani ticari faaliyet kapsamında işte çalışamamaktadır. Ancak ek gelir olarak bu durumun bazı istisnaları bulunuyor.
Sayfa içerikleri
Memurlar Özel İşler Yapabilir mi?
Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurlar esnaf ya da tacir olarak kabul görülecek faaliyetler yapamamaktadır. Bu kapsamda ticaret ve sanayi yerlerinde görev alamaz ve ticari vekil de olamazlar. Memurlar mesleki faaliyet ya da serbest meslek icrası için ofis, büro, işyeri gibi yerler de açamaz. Bu durum genel kural olmakla birlikte bazı iş kolları veya durumlar harici tutulmaktadır. Bu konu net olarak bilinmediği durumda ise çeşitli soru işaretleri oluşmaktadır. Devlet Personel Başkanlığı ise bu durumda olan kişilerin sorunlarını gidermek açısından görüş sunmaktadır.
Memur Ortaklık Kurabilir mi?
Sık sorulan soruların başında memurun ortaklık kurma durumu gelmektedir. Devlet memuru anonim ya da limited şirket ortağı olması açısından yasal olarak herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Anonim şirketin esas teşkil eden sözleşmesinde ya da limited şirketin sözleşmesinde firmayı idare ve temsil edecek kişiler arasında sayılmamak koşuluyla ortaklık kurulabilir. Ancak burada görüleceği üzere firmayı idare ve temsil etme hakkı oluşmadığında esasen ortaklık durumu da tam olarak kurulmayacaktır. Bu yüzden ortaklık kurulması gereken hallerde bu hususa dikkat edilmelidir.
Memur Borsada İşlem Yapabilir mi?
Memur borsada işlem yapabilir mi sorusu da yine en çok merak edilen sorular arasında bulunuyor. Memurlar genel açıdan şirketler ya da halka açık şirketlerde hisse senedi sahibi olabilir. Memurlar herhangi bir görev almayacakları kaydıyla şirketlerde pay sahibi olabildiği için borsada da işlem yapabilir. Bu kapsamda hisse senetleri alım satımı yapmaları açısından herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Ücretli Ders Verilir mi?
Bu soru daha çok öğretmenleri ilgilendiriyor. Aynı zamanda sosyal çalışmacı, fizyoterapist, sosyolog olan memurlar da özel ders verip veremeyeceklerini merak ediyor. Burada ihtiyaç halinde resmi okullarında görevli olan öğretmenler çalışmakta oldukları kurumun izni dahilinde özel ders verebilir. Özel ders ücretleri de haftalık ders saatlerinin ücretinin yarısını geçmeyecek şekilde belirlenebilir. Daha kısa şekilde ifade edilecek olursa memurlar çalıştıkları kurumun izni olmadan özel ders veremez. Kurum izni dahilinde ise mevcut ücretlerinin yarısını geçmeyecek şekilde fiyat belirleyebilir. Bu noktaların dışında işlem yapılması halinde söz konusu eylem ticari faaliyet kapsamında değerlendirilecektir.
Vekil Olabilir mi?
Memur vekil olabilir mi sorusu da özellikle bir firmanın işlerine vekalet yürütmesi açısından önem taşıyor. Bu konuyla ilgili olarak kazanç getirici faaliyet söz konusuysa memurlar açısından sorun oluşacaktır. Firmanın noter işlemleri için bile vekil olursa yine bu durum da firmanın kazancına dönük eylem olduğundan firmalara memurların vekalet etmemeleri gerekmektedir.
Memur Kozmetik Ürün Satabilir mi?
Kozmetik, kişisel bakım, beslenme gibi ne olursa olsun bu türden ürünlerin satışı ticari faaliyet kapsamında olacağı için memurlar ek gelir amacıyla bu türden satışlar yapamaz. Özellikle ürünlerin satışından kâr elde etmek temel nokta olduğundan kişinin kâr elde etmesi ticari faaliyet olarak değerlendirilir.
Memur Sanat Eseri Yayınlayabilir mi?
Memurların sanat eseri yayınlayıp yayınlamayacağı tartışmalıdır. Örneğin müzik albümü çıkarması asıl işini aksatmayacak şekilde olursa mümkündür. Ama bunun yanında kâr elde edecekse sanatsal eser yayınlamasına da izin verilmez. Fakat kitap çıkarmak ya da albüm yapmak gibi durumlar yasak olmasına rağmen bu konuda esneklik sağlanmaktadır.
[…] farklı statü kapsamında değerlendirilir. Birbirinden farklı olarak değerlendiriliyor olsa da memurluk adaylık süreci kapsamında geri dönme hakkına sahiptir. Bu kapsamda aday memur eğer istifa […]
[…] eş durumu tayini aslında sadece polisler için değil tüm memurlar için geçerli olan bir durumdur. Devlet memuru olarak görev yapmakta olan kişiler eşlerinin […]