Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz İşlemleri

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz İşlemleri

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Değerli Ziyaretçilerimiz özelikle son dönemlerde güncel memur alımlarında işe giriş için, engelli raporu ya da ÇÖZGER raporu için alınan sağlık raporlarının düzeltilmesi, iptal edilmesi gibi durumlar için Sağlık kurulu raporuna itiraz gerekebiliyor.  Bu yazımızda Sağlık Kurulu işlemlerinin nasıl yürüdüğü ve sağlık kurulu raporlarına itiraz işlemleri hakkında detaylı bilgilere değineceğiz.

Sayfa içerikleri

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Nasıl Yapılır?

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerce çeşitli sağlık kurulu raporları vardır. Memur alımları için İşi giriş sağlık raporu, Engelli Sağlık Kurulu Raporu, Çözger Sağlık Raporu, Ehliyet için sağlık raporu gibi bir çok rapor hastaneler tarafından verilmektedir.

Bazı durumlarda bu raporlar olumsuz olarak sonuçlanabilir. Bu durumlarda Sağlık Raporuna itiraz etmek gerekebilir. Öncelikle Sağlık Raporuna itiraz etmeden önce Sağlık Kurulu işlemlerini anlamak gerekir.

Sağlık Kurulu İşlemleri Nelerdir ?

Sağlık kurulu işlemlerinde öncelikle kayıt ettirmeli ve raporun kullanım amacına göre ilgili branşlara kayıt yapılır. bu kayıtların ardından raporda istenen branşları hepsine muayene olunur. bu muayeneler öncesinde otomatik kan ve idrar ve görüntüleme istemleri yapılabilir. muayene öncesi bu tahlilleri yaptırmak iş ve işlemlerin hızlanması açısından önemlidir.

  • Sağlık Kurulu Kayıt işleminin yapılması
  • Kan tahlillerini verilmesi
  • İdrar Tahlillerinin verilmesi
  • Görüntüleme işlemlerin röntgen tomografi MR (EMAR) ultrason gibi görüntüleme işlemlerin yapılması
  • Branş muayenelerinin yapılması

Genel olarak işlem sırası yukarıdaki gibidir. bu işlemler de  sağlık raporunun olumsuz sonuçlanmasının sebebi genellikle mevzuattır. yani alacağınız sağlık kurulu raporunun nasıl yapılacağı ile ilgili mutlaka bir yönetmelik vardır. Kan tahlilleri, idrar tahlilleri sonuçları ilgili yönetmelikteki değerlerin dışında ise bu durumda olumsuz rapor verilebilir.

aynı şekilde Sağlık Kurulu doktorları muayene sırasında önceden geçirmiş olduğunu hastalık ilaç veya cerrahi işlemler yönetmelikte geçiyorsa ilgili doktor da istemese bile olumsuz rapor verecektir. çünkü mevzuat dışında hareket etmesi mümkün değildir.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz
Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz

Fakat muayene olduğunu doktorunuz veya tahlillerinizdeki değerlerin uygun olmaması nedeniyle Sağlık kurulu raporunun olumsuz olması durumunda ” Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz ” edebilirsiniz.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Nereye Yapılır ?

Sağlık Kurulu daha önceki yazımız ÇÖZGER raporunda belirttiğimiz üzere raporu veren hastaneye değil, hastanenin bulunduğu il sağlık müdürlüğüne , ilçe sağlık müdürlüğüne yapılır.  Sağlık kurulu Raporu

Kararının kesinleşmesinin ardından, raporunuz E-Devlet ve E-Nabız sistemine kayıt edilecektir. bu raporu hastaneden elden aldıktan sonra ya da E-Devlet Sistemine düştükten sonra bir kopyasını ek tutarak Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Dilekçesi hazırlamanız gerekir. Bu dilekçe ile İl Sağlık Müdürlüğüne (İlçede ise İlçe Sağlık Müdürlüğüne ) vermelisiniz.

Dikkat Etmeniz gereken husus itiraz süresini geçirmemenizdir. İtiraz süreci geçtikten sonra dilekçeniz işleme alınmayacak ve tarafınıza dilekçenin işleme alınmadığını ve alınmama sebebini belirten mektup gönderilecek ya da şifahen belirtilecektir.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Süresi Ne Kadardır ?

Kurul Raporuna itiraz etmek için, rapor karar tarihinden itibaren 30 takvim günü (hafta sonu ve tatiller dahil ) içinde itiraz dilekçesi vermeniz gerekmektedir. bu süreyi aştığınızda dilekçe kabul edilmeyecek ve rapor en az 6 ay süreyle geçerli olarak kalacaktır. yalnız süre her ne kadar yeterli gibi görünse de itiraz dilekçesi eklerini hazırlamanız gerekebilir ve bu bürokratik işlemler çok uzun sürebilir.

Örneğin hakkınızda verilmiş karar, bir tahlilininiz normal değer dışında çıkması sonucu olumsuz olduysa bu değerleri gösterir epikriz raporu ile daha önceki değerlerinizi gösteren farklı epikriz raporlarını nu hazırlamanız ve dilekçeye ek olarak koymanız gerekebilir.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği

Alacağınız Sağlık kurulu raporuna değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak dilekçe aynı şekildedir. Sağlık Kurulu Raporu İtiraz dilekçesi nin doğru, anlaşılır ve çözüm odaklı olması için bir örnek üzerinden gitmek doğru olacaktır.

Diyelimki TSH hormonunun önemsiz olabilecek farklılıkla normal değerin üzerinde çıkması sebebiyle sağlık kurulu raporunuz olumsuz sonuçlandı. Bu sebepten dolayı itiraz etme hakkınız vardır.

öncelikle aldığınız raporun yönetmeliğini kontrol etmeli ve ordaki normal sınırların en olduğunu öğrenmelisiniz.

Raporda çıkan sonucun, beslenme, spor, stress ve çeşitli dış kaynaklı sebeplerden akut (anlık) olarak yükselmiş olabileceğini belirtmelisiniz.

Önerilen Yazılar
1 30

dilekçe örneği şu şekilde olmalıdır:


Bahçelievler İlçe Sağlık Müdürlüğü’ ne

                                                           İstanbul

Müdürlüğünüze bağlı Bahçelievler Devlet Hastanesi’nde Uzman Çavuş Alımları kapsamında sağlık kurulu raporu almak içim 25 Temmuz 2022 tarihinde müracaat ettim.

Yapılan muayene ve değerlendirme sonucunda kan tahlilimde TSH değeri normal değer olan 6.0 ‘nın üzerinde 6.2 olarak çıkmıştır. yapılan değerlendirme ile bu değerin yüksek çıkmasından dolayı rapor olumsuz olarak çıkmıştır.

Dilekçem ekinde bulunan epikriz raporlarında bu değer önceki tahlillerimde normal sınırlar içindedir. Tahlil verdiğim tarihten önce sınava hazırlanmak için yoğun spor ve diyet yaptığımdan bu ve benzeri değerlerin yüksek çıkmış olabilir. Bu sebeple rapora itiraz ediyor ve tekrar değerlendirilmesini talep ediyorum.

Gereğini arz ederim.

Sağlık kurulu raporu itiraz dilekçesi ni burayı tıklayarak indirebilirsiniz.


Hakem Hastane Nedir?

Sağlık kuruluna itiraz dilekçesini verdikten sonra. il Sağlık müdürlüğü dilekçeniz ile birlikte sizi hakem hastaneye gönderecektir Hakem HAstane raporu aldığınız hastane dışında aynı raporu vermeye yetkili başka bir hastanedir. İL Sağlık Müdürlüğü hakem hastane ile gerekli yazışmalar yapacak ve size hangi tarihlerde hakem hastaneye gitmeniz gerektiğini ilecektir.

Hakem hastanede tüm işlemler değil sadece itiraza konu olan branş muayenelerinin ve tahlillerini yapılmasını isteyecektir.

Hakem Hastaneye gitmeli ve oradaki işleyişe göre itiraz raporu duzenlenmesi için sağlık kurulu birimine başvurmalısınız. sizin vereceğiniz evraka beraber kayıt açarak tekrar branş muayenesi açacak ve yeniden tahlil istemi yapacaktır.

burada sadece tahlil değil aynı zamanda muayene olacağınızı unutmayın. çunku hiçbir tahlil doktor istemi olmadan yapılmaz.

Hakem hastaneden çıkan sonuç önceki hastaneden çıkan raporun aksine çıkması durumunda bu sefer il Sağlık müdürlüğü sizi 2. hakem hastaneye gönderecektir.

böylece toplam 3 hastane raporundaki sonuçlar değerlendirilek souç kesinleşecektir.

HAkem Hastaneden çıkan sonuç önceki hastaneden çıkan rapor ile aynı ise 3. hakem hastane gönderilmeyecek sonuç bu iki hastanenin karara göre kesinleşecektir.

Hakem Hastaneyi Kendim Seçebilir miyim ?

Sağlık kurulu raporuna itiraz ettiğinizde sağlık müdürlüğü hakem hastaneyi en yakın ye yetkili hastaneye yönlendirecektir. dilekçenizde istediğiniz hastaneyi sebepleri ile belirtmeniniz durumunda kesin olmamakla berabe uygun görmeleri durumunda yapabilirler fakat il dışı talepleriniz muhtemelen geri çevrilir.

Hakem Hastane Raporlarına İtiraz Edilebilir Mi?

Hakem hastanelerden çıkan sonuç 3 hastanenin sonucu olduğu için itiraz etseniz bile sonucun değişmeyeceği kanaatiyle Sağlık Müdürlüğü yeni dilekçenize olumlu cevap vermeyecektir. Aldığınız rapor 6 ay boyunca geçerli olarak kalacaktır.

Sağlık Kurulu Raporunun Geçerlilik Süresi Nedir ?

Sağlık Kurulu Raporları 6 ay boyunca geçerlidir. Engellilik ve ÇÖZGER raporları ise cerrahi tedavi, vatandaşın engellilik durumunun veya sağlık durumunda olumlu yada olumsuz değişmler yeni başvuru yapmanıza imkan sağlar. fakat sonuç aynı çıkarsa onceki rapor geçerli kalacaktır.

Değerli ziyaretçilerimiz;

bu yazımız ile sağlık kurulu raporuna itiraz işlemleri hakkında detaylı bilgi verdik. aklınıza takılan soru olduğunda yazımız altına yorum bırakabilrsiniz. yourmlara e-posta adresinizi eklemeniz durumunda verdiğimiz cevap anında tarafınıza ulaşacaktır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

22 Yorumlar
  1. Burak Turgut diyor

    Sağlık kurulu raporuna itiraz ettiğimde iş başvuru süresi uzar mı ?

    1. Gülizar TUNA diyor

      Sevgili Burak, Sağlık kurulu itiraz sonrası iş başvuru süresi ile ilgili başvuru yapacağın işyeri ile alakalı bir durum. fakat Devlet Memuru olarak işe başlayacaksan, Memuriyet hakkın saklı kalır. Eğer İtiraz ettiğin tarihte memuriyete hak kazanmış fakat başlayış yapamadıysan, rapor sonucunu beklerler fakat bu süre 6 ay ı geçemez.

  2. Sağlık Raporu diyor

    Annem 64 olan sağlık kurulu raporu 93 oldu annem buna itiraz etti 97 oranında rapor aldı. Annemin bilgisi dışında oğlu olarak biz Rapora
    itiraz ettik ve 89 geldi. Şimdi annem bunu kabul etmiyor benim imzam ve iznim olmadan yaptınız bunu ben 97 olan Rapora sahibim diyor Raporun üzerinden daha 5 gün oldu alalı ne yapmalıyız ?

    1. gamze diyor

      Sevgili Fatih, Sağlık Kurlu raporları, eğer sağlık ile iligli bir değişiklik, sakatlık durumu olmaz ise 6 ay geçerlidir. Annenizin sağlık kurulu raporunun şu an için en son aldğınız rapor geçerli. Annenizn izni dışında rapor almanız mümkün değil. çünkü heyet polikliniklerine kendisi girmesi gerekiyor. bu bağlamda bu raparoun geçersiz kılınmasını isteyemezsiniz. fakat tekrar itiraz edebilirsiniz. yalnız her defasında en son aldığınız rapor üzerinden değerlendirilecektir.

  3. Sinan diyor

    Annem 64 olan rapuru 93 oldu annem buna ihtiraz etdi 97 oranında rapur aldı annemin bilgisi dışında oğlu olarak biz rapura ihtiraz etdik 89 geldi şimdi anem bunu kabul etmiyor benim imzam ve iznim olmadan yaptınız bunu ben 97 olan rapuruma sahibim diyor rapurun üzerinden daha 5 gün oldu alalı ne yapmalıyız

    1. Meliha DİYAR diyor

      Sevgili Sinan, Annen için aldığın son rapor geçerli, rapora tekrar itiraz edebilirsiniz fakat bir değişiklik yoksa yada bariz bir hata yoksa muhtemelen aynı oran gelir.. son gelen rtapoırun üzerinden 10 gun geçmeden sağlık kurulu itiraz başvurusu nu il sağlık müdürlüğüne vermeniz gerekir.

  4. Elif diyor

    Kulak ölçümü yanlış ve ameliyat olmasına rağmen yüzdelik oran verilmemiş şuan elimizde rapor yüzde82 itiraz etsem bir farklılık olurmu?

    1. gamze diyor

      Sevgili Elif, Kulak Ölçümü dediğiniz odiometri testi eğer engellilik için eklenmedi ise bu rapora itiraz edebilirsiniz. işitme kaybı bir tür engeldir. fakat bu engel eğer ameliyat ile engel ortadan kaldırılmış ise bundan dolayı engelli oranınız yükselmez. çünkü artık orada engel durumu söz konusu değildir. fakat ameliyat nedeniyle başka işlevlerinde engel oluşmuş ise bunun için başvurabilirsiniz. sağlık kuruluna itiraz işlemini il sağlık müdürlüğüne (ilçede iseniz ilçe sağlık müdürlüğü) yapacaksınız.

  5. Servet diyor

    Sayın hocam merhabalar. Benim sorum şudur benim kizim hidrosefali hastasi rapor yenileme yaptık fakat istediğimiz duzeyde deyil bunun için ne yapmalıyız bide aldığımız rapor ile yaşadığımız yer farklı bulondugum ilçeden itiraz edebilirmiyiz

    1. Gamze diyor

      Sevgili Servet,
      Öncelikle Geçmiş olsun. Aldığınız rapor Sağlık Bakanlığı engellilik bilgi sistemine işleniyor ve e- devletten rapor görüntüleme ye düşüyor. aldığınız sonuç istediğini düzeyde değil se Sağlık kurulu itiraz işlemi başlatmalısınız. bunun için raporu aldığınız il yada ilçe sağlık müdürlüğüne giderek başvurmanız gerekiyor. yazımız ekinde bir adet sağlık kurulu itiraz başvuru formu ekledik. benzer bir formu hazırlayıp başvuru yapabilirsiniz.
      Raporu veren hastanenin yaşadığınız yerde olmaması ile ilgili bir problem yok itiraz başvurusunu bulunduğunuz ilce de de verebilirsiniz. sonuç olarak başvurduğunuz sağlık müdürlüğü sizi hakem hastaneye gönderecek. Sağlık Müdürlükleri hastanelerin verdiği rapor düzenlemesinde etkisi yoktur.
      Yalnız dikkat etmeniz gereken en önemli konu itiraz başvuru süresini geçirmemeniz gerektiğidir. Sağlık Kurulu raporu tarihinden itibaren 30 gün içinde itiraz başvurusu yapmalısınız.

      takıldığınız bir konu olursa buradan tekrar sorabilirsiniz. tekrar geçmiş olsun

  6. Servet diyor

    Tskler ilgilendiğiniz icin. Bi sorum daha olacak. Eyer itiraz kabul olursa yeni bı rapormu verilir biraz aydınlatırsanız sevinirim şimdiden tskler

    1. Gülizar TUNA diyor

      Servet Bey, Gamze Arkadaşımın söylediği gibi sizin 30 gun içinde başvuru yapmanız gerekiyor. İL Sağlık Müdürlüğü sizin dilekçenizini kabul etmek zorunda zaten. yalnız itiraz ettiğiniz branş için hakem hastaneye gideceksiniz. Hidrosefali , beyin ve sinir cerrahisi uzmanlığı tarafından değerlendirilir. hakem hastane sonucu ilk hastane sonucundan farklı il sağlık müdürlüğü sizi 3. hakem hastaneye gonderecek ve oradan çıkan sonuç kesin sonuç olarak kayda geçer. Her halukarda elinizdeki rapor karara bağlandıktan sonra 6 ay sonra ( eğer sağlık veya hastalık durumunda bir değişiklik söz konusu değil ise ) tekrar başvurabilirsiniz.

  7. Yasin diyor

    Merhabalar benim sorum şu. Sürücü belgesi için sağlık raporu aldım . Anksiyete bozukluğu tanısı konuldu ve “1. Grup sürücü olur” (ticari araç kullanmaya engel)şeklinde raporumu alalı 2 ay oldu. Ehliyetimi çıkarttırdım ama şuanda 1. Grup sürücü olduğum için ticari araç kullanamıyorum. (Kuryelik yapıyordum ama ticari araç kullanamadığım için işimi yapmama engel oldu) Rapordaki anksiyete bozukluğu tanısına itiraz etmek istiyorum ve yeniden rapor almak istiyorum ama raporu aldığım tarih üzerinden 2 ay geçti. İtiraz süresi rapor alındığı tarihten itibaren 30 gün. Yani itiraz tarihlerini kaçırdım. Doktorun yanlış tanı koyduğunu düşünüyorum. Şuan da nereye itiraz edebilirim izlemem gereken yol nedir?

    1. Meliha DİYAR diyor

      Sevgili Yasin;
      Aldığın sağlık raporu için itiraz süren ne yazık ki geçmiş, bu nednele itiraz hakkın yok. Fakat bir hukuk mahkemesine başvurabilirsin. Yalnız unutma mahkeme de usulen ve süre yönünden talebini reddedebilir. anksiyete bozukluğu nedeniyle ticari araç kullanmaz raporu verildiye bir sonraki talebinde de bu tanıdan dolayı ticari araç kullanabilir raporu alamayabilirsin. Eğer Raporda yazan anksiyete bozukluğu tanısına itirazın varsa bunun için yine İL Sağlık Müdürlüğü ne ( ya da ilçe sağlık Müdürlüğü ne) konulan tanı ile ilgili itiraz edebilir. Bunu için herhangi bir süre sıırlaması yok, Eğer üzerine konulan tanıyı sildirebilirsen tekrar ehliyet için sağlık kurulu raporu isteyebilirsin.

      Tanı Sildirmek için öncelikle bir dilekçe hazırlamalı ve il sağlık müdürlüğüne vermelisin. Sağlık müdürlüğü hastane ile yazışma yaparak taıyı koyan hekime tanı nın sehven (yani yanlışlıkla) konulup konulmadığını soracaktır. Hekim cevabına göre tanı hastane Bilgi Yönetim sisteminden ve E nabız Sisteminden silinmesi için işlem başlatacaktır.

  8. Bayram diyor

    Ben 30 gun ihtiraz zaman aşımı olduğunu bilmiyordum bu durumda nasıl ihtiraz edebilirim 6 ay olmuş.?

    1. Meliha DİYAR diyor

      Sevgili Bayram, itiraz süren geçtiği için ne yazıkki direkt başvuru yapamazsın. Mahkeme kararı ile sağlık kurulu sonucuna itiraz edebilirsin fakat unutma ki Mahkemede usul ve süre yönünden bunu reddedebilir.
      Üzerinden 6 ay geçtiği için tekrar sağlık kurulu raporu talebinde bulunabilirsin, sonuç aynı çıkarsa 30 gun içinde tekrar sağlık kuruluna itiraz edebilirsin.

  9. Nigar diyor

    Merhabalar,ehliyet için sağlık ocağı beni psikiyatri bölümüne sevk etti. Hastaneye giriş yaptım göz testi başarılı oldu psikiyatri bölümünde beklerken bana telefon geldi dayım kaza yapmış apar topar çıktım. Sadece giriş yaptım muayene olmadım. Daha sonra uğraşmamak için başka bir şehirden sağlık raporu aldım fakat rapor sisteme düşmedi o girişlerin silinmesi gerekiyormuş. Gittim hastaneye doktorun tahini başka bi şehire çıkmış bilgi bile verilmiyor. Bu durumda ne yapmam lazım bu girişleri nasıl sildirebilirim lütfen yardımcı olurmusunuz

    1. Meliha DİYAR diyor

      Merhaba Nigar Hanım; Eğer aldığınız rapor ehliyet için ise o zman kayıt anında sisteme işleniyor. bunun iptali için cimere başvuru yapabilir ve durumuınuzu anlatabilirsiniz. en hızlı aksiyonu o şekilde alabilirsiniz. ya da ehliye için başvurduğunuz ilk aile hekiminden sistem kaydının kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
      Diğer hallerde yani engelli sağlık kurulu raporu, durum bildirir sağlık raporu gibi raporlar gibi işlemi bitmeyen Sağlık kurulu raporu E NAbız sistmeine düşmez, E nabıza yarım kalmış işlemlerde kayıt edilmez.Aynı şekiilde Ulusa engelli sistemine de kayıt edilmez.

      öncelikle göz testine girdiğiniz için işlemin iptali mümkün değil. Raporu iptal ettireceğiniz hastanenin bilgi işlem birimine giderek durumunuzu anlatın. Sistemden hastane giriş kaydınızı sağlık kurulu’ndan normal poliklinik muayenesine çevirirlerse sağlık kurulu sitemden çıkarılmış olur. daha sonra Sağlık kurulu birimine başvurun ve sistemden raporun kaldırılmasını talep edin. bu şekilde yeni raporu sisteme işleyebilirler. Nigar Hanım E posta (sosyal(at)memurlar.org) ile detaylı bilgi verirseniz yürüteceğiniz işlemleri sırası ile e posta ile yanıtlayabiliriz. iyi gunler

  10. Halime diyor

    Fmf rahatsızlığım rapora eklenmedi puan değeri yok dediler doğrumudur.

    1. gamze diyor

      FMF hastlığı Ailevi akdeniz ateşi hastalığıdır ve genetik bir rahatsızlıktır. eğer FMF tedavisi görüyorsanız bunu İÇ hastalıkları polikliniğinde belirtmeniz gerekir, orana katkısı FMF nedeniyle böbrek, akciğer sekelleri olulmuş ise mutlaka raporunuzua ekletmelisiniz.

  11. Mehmet diyor

    Merhaba hocam iyi akşamlar sizi rahatsız ediyorum ben kuyumcuyum silah taşıma ruhsatı için ilçede durum bildirir heyet raporuna başvurdum kulak burun boğaz beni heyette bıraktı dediler il sağlık müdürlüğü ne itiraz et benim bir kaç sorum var
    1 itiraz etmeden başka bir il de heyet raporu na tekrar başvurabilir miyim ?
    2 şayet il sağlık müdürlüğüne itiraz ettiğim takdirde başka bir il desaglik kuruluna girmeyi tercih edebilir miyim
    3 itiraz sonucu başka bir hastenede olumlu heyet alırsam bu hakem heyetine gidermi giderse ne olur nasıl bir karar verir hakem heyeti

    1. gamze diyor

      Merhaba Davran Bey;
      Sağlık Kurulu işlemleri ve sonuçları anında e- nabız üzerinden ulusal engelliilik veritabanına kayıt edilir. size verilen raporun süresi 6 ay boyunca geçerlidir ve daha oncesinde ameliyat, tedavi gibi bir işlem sonucu durumunuzu değiştirecek bir vaka yaşanmamış ise 6 aydan once başvuru yapamazsınız .

      sorularınıza sıra ile cevap verelim
      1- başka bir ile gitmeniz durumunuzu değiştirmez, tüm sağlık kurulları e-nabız uzerinden hasta bilgilerini çekmektedir. bu anlamda bir faydası olmaz.
      2- Sağlık kuruluna itiraz ettiğinizde il sağlık müdürlüğü sizi hangi branştan itiraz ettiyseniz o branş ile iligli hakem hastaneye ( başka bir il olabilir ) yönlendirir. oradan alacağınız sonuc ilki ile uyuşmaz ise 3. bir hakem hastaneye yönelndiri ve son hastanenin verdiği karrar geçerli olur.
      3- az önce de belirttiğim gibi hakem hastaneden olumlu sonuç gelirse 3. hakem hastaneye yönlendirilirsiniz.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi