HGS iptal işlemleri kolay şekilde yapılmaktadır. Ancak bunun için izlenmesi gereken belirli yöntemler bulunmaktadır. HGS kaydının kapatılması ve etiketlerin de geçersiz olarak sayılması için PTT’ye gitmek gerekmektedir.
HGS İptali Nasıl Yapılır?
HGS iptal etmek için PTT şubelerine gidilmesi gerekmektedir. Şubelere gidilerek buradan iptal talebinin oluşturulması gerekmektedir. Çünkü HGS kayıtlarının kapanması ve etiketlerinin geçersiz sayılması amacıyla şahsen PTT’ye başvuru yapılması gerekmektedir. HGS bandının aktif kalmakta olduğu her süre için kişiler adına ödeme sorumluluğu doğmakta ve güncel vergilendirmeye tabii olmaktadırlar. HGS etiketlerinin bloke edilmesi ve tamamen kapalı hale getirilmesi için PTT şubesine başvuru yapılmalıdır.
PTT’ye gidilmesi halinde HGS etiket ve tiplerinin tamamı için iptal ya da aktarım işlemleri yapılabilmektedir. Kimlik kartı ve HGS etiketi ile birlikte PTT şubesine gidilmesinden sonra HGS bantlarının aktifliği geçersiz sayılmaktadır. HGS etiketi iptal edildikten sonra ise bantların da aktifliği sona ermektedir. Bu bakımdan iptal işleminden 7 gün sonra bantlar geçersiz sayılacaktır. Yeni HGS bandı almak istemeyenler, HGS etiketlerinin bakiyelerini de 1 ay sonra çekebilmektedir. PTT şubelerinden alınacak olan HGS bakiyeleri isteğe göre hesaba da yatırılmaktadır. İptal edilen araçlardan HGS bantlarının çıkarılması gerekecektir. Özellikle araç satışlarında HGS bantlarının iptal edilmesine dikkat edilmelidir çünkü araç satışından sonra etiketin iptal edilmemesi halinde aracın yeni sahibi etiketi kullanmaya devam edecektir. Özellikle plaka değişikliği yapılmadığı satışlarda HGS iptaline dikkat edilmesi gerekmektedir.
HGS Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Yapılır?
HGS otomatik ödeme talimatı ise bakiyenin güncel olarak yenilenmesi için tercih edilmektedir. Otomatik talimat vermek için tüm kredi ya da banka kartları kullanılabilmektedir. Bankalar tarafından sağlanmış olan HGS etiketleri, bankalara verilecek olan otomatik ödeme talimatları ile oluşturulabilmektedir. Bu açıdan banka ile iletişim kurduktan sonra HGS ödemesine ait aylık ödemeler banka üzerinden belirtilen hesap ya da karttan otomatik olarak tahsil edilmektedir. Bu noktada, her araç için HGS kodunun ayrı olarak verilmesine de dikkat edilmelidir. Birden fazla araçta aynı HGS kodunun kullanılma durumunun tespit edilmesi halinde kod sahibine yasal işlem yapılabilmektedir.
HGS Etiket Bakiye Aktarma Yapılır mı?
HGS ile merak edilen konulardan birisi de HGS etiketlerindeki bakiyelerin aktarılması oluyor. Bandın içinde yer alan bakiyeler PTT aracılığı ile başka HGS hesaplarına aktarılmaktadır. Özellikle eski HGS iptal edildikten sonra yeni HGS bantlarına eskiden kalan bakiyenin aktarılması için talimat verilmelidir. Örneğin satılan bir araca ait olan HGS bandı, o araç satıldığı için iptal edilmişse ve yeni alınan araca yeni HGS kodu alındıysa bu durumda eski kodda bulunan bakiyeler talimat gereğince yeni hesaba aktarılmaktadır. Talep isteği sonrasında en fazla 7 gün içinde eski bakiyeden yeni bakiyeye aktarım işlemleri tamamlanmaktadır. Bankalar tarafından sağlanan HGS etiketlerinde de yine aynı işlem yapılabilmektedir.
Bunun yanında yeni HGS kodu çıkarmak gerekiyorsa bu durumda birtakım belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan HGS kodu almak için gereken belgeler;
- Başvuru yapan araç sahibinin kimlik aslı ve fotokopisi,
- Başvuru yapılan araca ait ruhsat ve fotokopisi,
- Kurumsal araçlar için kurum temsil belgeleri ile yeni HGS bandı başvurusu yapılmaktadır.
HGS etiketlerinin alınması sırasında ise araç türüne göre farklı tutarlarda harç bedeli de istenmektedir. Aynı zamanda kiralık araçlar için de HGS belgesi alınmaktadır, bunun için ise güncel kira sözleşmesi PTT’ye verilmelidir. Kiralık araçlar için de kısa süreli HGS kodları başvuru sahiplerine verilmektedir.