Emekli olmak her ne kadar çoğu kişinin hayali olsa da emeklilikte yüksek maaş almak da bir o kadar önemli bir konuyu teşkil ediyor. Emeklilikte yüksek maaş almak için belirli yöntemleri izleyebilir ve böylece daha yüksek bir maaş elde edebilirsiniz.
Emekli Maaşını Yüksek Almak Mümkün mü?
Emeklilikte yüksek maaş alma formülü bulunuyor ancak bu formül ne kadar emekli maaşı alınacağını tam olarak hesaplamıyor. Buradaki temel nokta emekli olacak kişinin memur, işçi ya da Bağkurlu olarak emekli olmasına dayandığı gibi aynı zamanda işe yani sigortaya giriş tarihine, ödemiş olduğu prim gününe, çalışma esnasında ödenmekte olan maaşa kadar farklı değişkenlik taşıyor. Emekli maaşının temel olarak hesaplanması ise sigortada yapılan değişiklik tarihlerine göre temel alınıyor. Emekli maaşının ne kadar olacağı sözü edilen noktaların yanında sigortaya girişte 1999 öncesi, 2008 öncesi ve 2008 sonrası olarak hesaplanıyor.
2000 ile 2008 yılları arasında büyüme hızının tamamı emekli maaşına dahil edilirken, 2008 sonrasında büyüme hızının sadece yüzde 30’u temel alınmaya başlandı. Bu durumda 2000 öncesi çalışanlar için emekli aylığı daha yüksek olurken 2008 sonrası çalışanlar için ise emekli maaşı düşük olarak yansıtılıyor. Esasında 2008 sonrasında emekli maaşları oldukça fazla düşüş seviyesi yaşadılar.
Statü Emekli Aylığını Tayin Ediyor
Emekli aylığı bağlatma statü açısından önem taşıyor. Emekli maaşının bağlanırken kişinin işçi, Bağkur ya da memur olup olmadığına bakılması aylıkların belirlenmesinde en önemli etmen olarak öne çıkıyor. Ancak özellikle son 7 yılda kişinin hangi statü kapsamında çalışmış olması önem taşıyor. 2008 yılı sonrasında ilk kez işe başlayan ya da sigorta girişi yapılanlarda durum değişkenlik gösteriyor. Bu tarihten sonra sigortaya giriş yapanlar için son 7 yıl kuralı geçerlilik taşımıyor ve tüm çalışma süreleri değerlendirilerek emeklilik hakkı elde ediyorlar. Bu noktada ise en fazla hangi statü kapsamında çalışma söz konusu ve hangi alanda daha çok prim ödenmişse emeklilik şartları da bu statü üzerinden sağlanıyor. Maaşın hesaplanması tek başına farklı değişkenlere bağlı olduğu için herkes için aynı tutarları saptamak mümkün olmuyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan maaşın düşük bulunması halinde kuruma dilekçe vererek maaşın yeniden hesaplanması talep edilebiliyor.
Emeklilik Maaşını Arttıracak Yöntemler
Emeklilik maaşını arttıracak yöntemler ise aylıkların artmasına etki ediyorlar. Maaşı yüksek almak için en önemli nokta prime esas teşkil eden kazancın yüksek olması. Yatırılan primlerin yüksek olması emekli maaşının da yüksek olmasına neden oluyor. Her ne kadar 4A kapsamında daha yüksek primlerin yatırılması mümkün olmasa da özellikle Bağkur kapsamında bulunanlar primlerini yüksek olarak yatırırlarsa bu durumda emeklilik döneminde alacakları aylık da artmış olacaktır. Bağkur kapsamında olanlar için aylık primlerini asgari ücretin yüzde 32’si oranın 7,5 katına kadar ödeme imkânı bulunuyor.
Bunun yanında prim ya da ikramiye gibi ek ödemeler de prime esas teşkil eden kazanca eklenerek gösterilirse, bu durumda yine emekli aylığı yüksek olacaktır. Prime esas kazancı asgari ücretten olanların emekli aylıkları ise düşük olmaktadır. Özellikle bu kişilerin emeklilikleri geldiği halde emekli olmayıp çalışmaya devam etmeleri halinde alacakları emekli aylığı primlerin düşük olmasından dolayı daha da düşük olabilecektir. 4A kapsamında çalışanlar şayet asgari ücretin üzerinde maaş alıyorlarsa bu durumda primleri asgari ücret üzerinden yatırılmamalı ve aldıkları maaşa denk gelecek şekilde prim ödemelerinin yapılması gerekmektedir. Özellikle yeni işe başlayan pek çok kişi bu duruma dikkat etmelidir.