Daire başkanının görevden alınması durumu, kamu kurumlarında görev yapmakta olan üst düzey yöneticilerin başına gelebilmektedir. Bu durum genellikle bu pozisyonda çalışan kişilerin haklarında açılarak yürütülen soruşturmalar gerekçe gösterilerek gerçekleştirilebilir. Fakat daire başkanlarının görevlerinden alınabilmeleri için kanunda belirtilen haklı sebeplerin gösterilmesi zorunludur. Görevden alınmalar için genel kurul kararı ya da mahkeme kararı bulunması gerekmektedir.
Görevden Alınan Daire Başkanı Nerelere Atanabilir?
Görevden alınan daire başkanı atanmaları ile ilgili hukuk düzeninde toplamda iki adet düzenleme bulunmaktadır. 375 sayılı KHK’nın ek 35. maddesinde, görevden alınan daire başkanları hakkında nasıl bir işlem ve yol izleneceği anlatılmaktadır. Ayrıca 3 Nolu cumhurbaşkanlığı kararnamesinde de bu konu hakkında net ve geniş düzenlemeler bulunmaktadır. Daire başkanlarının görevlerinden alınmalarına ağırlıkla haklarında açılmış olan soruşturmalar sebep olmaktadır. Bu gibi soruşturmalarda kamu kurumlarında çalışmakta olan memurlar görevlerinden alınabilirler. Görevlerinden alındıktan sonra ise soruşturma sonrasında uygun görülen pozisyonlara atanmaktadırlar. Bu atanmalar esnasında memurların eski unvanları da dikkate alınmaktadır.
Görevden alınan daire başkanları ağırlıkla öğrenim durumları ve daha önce bulundukları kadroya ilişkin pozisyonlara atanmaktadırlar. Denetim elemanı pozisyonlarına ve uzman kadrolara da atanmaları yapılabilir. Eğer memurun devam etmekte olan araştırması var ise buna uygun görülecek kadro ve pozisyonlara da yerleştirilebilirler. Bu atanma pozisyonları ve kadrolarına Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi tarafından oluşturulan maddelerde yer verilmiştir. Ayrıca KHK’nın 18.ci ek maddesinde de görevden alınanların yerleştirilecekleri alanlar hakkında kesin ifadeler bulunmaktadır. Bu düzenlemeye göre görevden alınmış olan bir genel müdür denetim elemanı kadrolarına ya da kariyer uzmanlıkları kadrolarına dahil olabilir. Bu maddede idareye geniş ve kesin bir yetki verilmiştir.
Görevden Alınan Daire Başkanı Hangi Kadroya Atanır?
Devletin bünyesinde çalışmakta olan, farklı pozisyon ve unvanlarda binlerce personel bulunmaktadır. Bunlar işçi, memur, uzman, şef kadrolarını kapsadığı gibi daire başkanlarını da kapsamaktadır. Daire başkanları, devlet bünyesinde en üst kısımda çalışan personeller olarak görev yaparlar. Fakat bazı durum ve sebepler dolayısıyla en üst kısımda çalışan bu personeller görevlerinden alınabilir. Görevden alınan daire başkanları ise daha sonra, çalıştıklarından farklı kadrolara atanmaktadır. Bu atanmalar esnasında daire başkanının unvanı da göz önünde bulundurulmaktadır. Bu unvanlar bazı zamanlarda kadrolarda farklılıklar yaşanmasına sebep olabilir. Daire başkanlarının görevden alınmalarının üstüne terkar atanma yaşamaları için gerekli bilgilerin bulunduğu kanunlar vardır. Bu atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı şekilde gerçekleşmektedir.
Bu kanuna göre daire başkanı olarak atanma yapılabilecek yerler şu şekilde belirtilmiştir;
- Bakanlık Daire Başkanları
- Gelir İdaresi Daire Başkanları
- Vergi Dairesi Başkanları
- Türkiye İstatistik Kurumu Daire Başkanları
Görevden alınan daire başkanları daha sonrasında belirtilmiş olan başkanlıkların denetim elemanlıklarına ya da uzman kadrolarını atanmaktadırlar. Bazı durumlarda bunlara denk olan pozisyonlar ve yerler içinde atamalar gerçekleşebilir. Fakat burada önemli olan etken görevden alınan daire başkanının daha öncesinde denetim elemanı ya da uzman kadroda bulunmuş olması gerekmesidir. Eğer görevden alınan daire başkanı denetim elemanlığında veya uzman kadroda çalışmamışsa o zaman atanma esnasında daha farklı bir yol izlenir. Bu durumda, alt kadrolarda en az 3 yıllık zorunlu hizmetlerini doldurdukları takdirde denetim elemanı ya da uzman kadrolara atanmaları yapılabilir. Eğer bu durum gerçekleşemiyorsa, bu listeye denk olan farklı kadrolara da atamalara gerçekleştirilebilir. Fakat eğer görevden alınmış daire başkanı 3 yıllık hizmetini doldurmadıysa bu gibi kadrolara ataması gerçekleştirilemez. Böyle durumlarda çalışmakta olduğu kurumların merkez veya taşra teşkilatında, araştırmacı kadrolara atamaları gerçekleştirilebilir.