Ekonomi arşivleri - Memurlar Blog Forum - Memurlar.org https://www.memurlar.org/ekonomi/ Memurun Gerçek Mekanı Fri, 30 Dec 2022 09:04:38 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://www.memurlar.org/wp-content/uploads/2022/04/cropped-favicon-1-32x32.png Ekonomi arşivleri - Memurlar Blog Forum - Memurlar.org https://www.memurlar.org/ekonomi/ 32 32 EYT Askerlik Borçlanması Geriye Çeker mi ? https://www.memurlar.org/eyt-askerlik-borclanmasi-geriye-cekermi/ https://www.memurlar.org/eyt-askerlik-borclanmasi-geriye-cekermi/#comments Fri, 30 Dec 2022 09:03:57 +0000 https://www.memurlar.org/?p=3590 Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

EYT emeklilik Şartları

EYT Askerlik Borçlanması Geriye Çeker mi ? Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklaması sonrası Emeklilikte Yaşa takılanlar ile ilgili yasa düzenlemeler hız kazandı. Yeni yılın ilk günledinde de yasanın hazırlanmasının hemen ardından resmi gazetede yayınlanacak ve yürürlülüğe girecektir. Şu anda kesin gözüyle bakılan emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT liler için sigortalılığın geriye çekilip çekilemeyeceği merak konusu oldu. Yasa […]

EYT Askerlik Borçlanması Geriye Çeker mi ? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

EYT emeklilik Şartları

EYT Askerlik Borçlanması Geriye Çeker mi ?

Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklaması sonrası Emeklilikte Yaşa takılanlar ile ilgili yasa düzenlemeler hız kazandı. Yeni yılın ilk günledinde de yasanın hazırlanmasının hemen ardından resmi gazetede yayınlanacak ve yürürlülüğe girecektir.

Şu anda kesin gözüyle bakılan emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT liler için sigortalılığın geriye çekilip çekilemeyeceği merak konusu oldu. Yasa hazırlanmadan kesin bir şey söylemek mnümkün değil fakat bu konudaki uzman görüşlerini bu yazımızda ele alacağız.

Emeklilikte yaşa takılanlar kimleri kapsıyor ?

Emeklilik, bir ülkenin sosyal güvenlik sisteminde çalışanların emekli olma haklarını ve bunların nasıl kazanılacağını düzenleyen bir düzenleme olarak tanımlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar, emekli olma haklarını elde etmek için gerekli olan yaş ve çalışma süresine ulaşmış, ancak emekli olmayı tercih etmeyen kişilerdir. Bu kişiler, emekli olmanın avantajlarından yararlanmak yerine, çalışmayı sürdürmeyi tercih ederler.

EYT li sayısı ne kadar ?

Emeklilikte yaşa takılanların sayısı, ülkeler arasında farklılık gösterir. Bazı ülkelerde, emekli olma yaşı yüksek olduğundan daha fazla sayıda emeklilikte yaşa takılan kişi bulunur. Diğer ülkelerde ise, emekli olma yaşı düşük olduğundan emeklilikte yaşa takılan kişi sayısı azdır.

Hem Emekli olup hem Çalışmaya devam edebilir miyim ?

Emeklilikte yaşa takılanların çalışma motivasyonları farklı olabilir. Bazıları, çalışmayı sürdürmeyi tercih ederler çünkü çalışmak onlar için bir hobidir veya sosyal bir etkinlik olarak görürler. Diğerleri ise, çalışmayı sürdürmeyi tercih ederler çünkü ekonomik olarak zor durumda kalmak istemezler veya emekli maaşları yeterli olmayabilir.

Emeklilikte yaşa takılanlar, çalışmayı sürdürmeyi tercih ettikleri için çalışma hayatına daha uzun süre devam ederler. Bu da onlar için daha fazla çalışma deneyimi ve beceri kazanımı anlamına gelebilir. Ancak, çalışmayı sürdürmeyi tercih eden emeklilikte yaşa takılanların fiziksel ve zihinsel sağlıkları da dikkate alınması gerekir. Çalışmayı sürdürmeyi tercih etmelerine rağmen, emeklilikte yaşa takılanların emekli olma hakları saklıdır.

Sayın Cumhurbaşkanının Açıklamasının ardından Emekli olup çalışma hayatına devam etmek isteyenler için özel bir çalışma yapılacak. bu bağlamda hem emekli olup hemde çalışabileceksiniz. bu durum işveren için sgk primlerin konusunda da destek olacağı aşikar.

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) askerlik borçlanması, emekli olmayı tercih eden veya emekli olma koşullarını henüz sağlamayan askerlik görevini tamamlamış olan kişiler için uygulanabilir. Bu borçlanma seçeneği, emeklilikte yaşa takılanlar için askerlik borçlarını ödemek için bir fırsat sunmaktadır.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için  Askerlik Borçlanması Geriye Çeker mi ?

Uzman görüşlerine göre bu iki duruma göre değişiyor. öncelikle 99 yılı öncesi sigortalı olanl

Suriyede Görev Yapan Uzman Çavuş Maaşları
Suriyede Görev Yapan Uzman Çavuş Maaşları

arın askerlik borçlanması ve 99 sonrası sigortalı olup öncesinde askerlik görevini yerine getirenler.

şimdi Uzman görüşlerine göre milat 8 Eylül 1999 tarihi. Bu tarihten sonra sigorta girişi olanlar için askerlik borçlanmasının EYT yasası açısından bir faydası yok. Çünkü yasanın yürürlük tarihi olan 08 Eylül 1999 tarihinden sonra yapılan akit için emeklilik yaşı ve prim gün sayısı sözleşemesi yeni yasaya göre yapıldığından bir hak kaybı söz konusu değil. yani askerlik borçlanması iler sigorta giriş gününüzü geriye çekemezsiniz.

Askerlik Borçlanmasının  faydası nedir ?

Askerlik borçlanması EYT liler için prin gün sayısının artırılması veaçısından uygundur. çünkü yaşı problemi ortadan kalktığından dolayı prin gün sayuısının hızlıca doldurulması açısından iyi bir seçenektir. hele ki 1999 öncesi askerliğin 18 ay olduığu düşünüldüğündü bu sure boyunca çalışmak yerine primini yatırmak kişinin faydasına olacaktır.

EYT askerlik borçlanmasının nasıl yapılacağı,  sosyal güvenlik kurumunun veya askerlik şubesinin belirlediği prosedürlere göre değişebilir. Genel olarak, aşağıdaki adımları izleyerek EYT askerlik borçlanması yapabilirsiniz:

  1. EYT askerlik borçlanmasına katılım koşullarını kontrol edin. Bu koşullar, ülkenizdeki sosyal güvenlik kurumunun veya askerlik şubesinin belirlediği kriterlere göre değişebilir. Örneğin, EYT askerlik borçlanmasına katılmak için belirli bir yaş sınırı olabilir veya belirli bir çalışma süresine sahip olmanız gerekebilir.
  2. EYT askerlik borçlanmasına katılmak istediğinizi belirten bir dilekçe doldurun. Bu dilekçe, ülkenizdeki sosyal güvenlik kurumunun veya askerlik şubesinin internet sitesinde bulunabilir veya bir müracaat ofisinde temin edilebilir. Dilekçe, askerlik borçlanmasına katılmak istediğinizi belirtmeniz ve gerekli bilgilerinizi vermeniz gereken bir formdur.
  3. Dilekçenizi imzalayın ve gerekli belgelerle birlikte müracaat ofisine veya sosyal güvenlik kurumunun veya askerlik şubesinin belirlediği bir kuruma gönderin. Bu belgeler, örneğin nüfus cüzdanı, emekli olma koşullarını sağlamadığını gösteren bir belge (örneğin emekli olma yaşının henüz sağlanmadığını gösteren bir belge) veya çalışma süresi gibi bilgiler gereklidir.

EYT Askerlik Borçlanması Geriye Çeker mi ? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.memurlar.org/eyt-askerlik-borclanmasi-geriye-cekermi/feed/ 8
TOKİ 81 İlde Ev yapacak 20 Yıl Vadeli https://www.memurlar.org/toki-basvuru-20-yil-vadeli-toki-basvurusu/ https://www.memurlar.org/toki-basvuru-20-yil-vadeli-toki-basvurusu/#respond Mon, 01 Aug 2022 13:20:28 +0000 https://www.memurlar.org/?p=3419 Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

TOKİ Başvuru

Son dönemlerde yaşanan enflasyon ve ekonomi ev fiyatlarının da kısa sürede neredeyse 2 katına çıkardı. Vatandaşların alım gücünün de azalması nedeniyle ev almak neredeyse imkansız hale geldi. Bu sebeple TOKİ 2022 Kampanyası başlatacak. 20 Yıl vadeli ve dar gelirli vatandaşlar için olacak kampanya ve  TOKİ Başvuru ile ilgili detaylar ise şöyle ; TOKİ Başvuru su […]

TOKİ 81 İlde Ev yapacak 20 Yıl Vadeli yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

TOKİ Başvuru

Son dönemlerde yaşanan enflasyon ve ekonomi ev fiyatlarının da kısa sürede neredeyse 2 katına çıkardı. Vatandaşların alım gücünün de azalması nedeniyle ev almak neredeyse imkansız hale geldi. Bu sebeple TOKİ 2022 Kampanyası başlatacak. 20 Yıl vadeli ve dar gelirli vatandaşlar için olacak kampanya ve  TOKİ Başvuru ile ilgili detaylar ise şöyle ;

TOKİ Başvuru su nereye yapılacak ?

Bu ay başlatılması planlanan kampanya ile dar gelirli vatandaşa 20 yıl vadeli Konut satışı başlayacak (kaynak : sözcü gazetesi )

2019 yılında 50 bin konut kampanyası başlatan TOKİ yeni bir hamle ile bu yıl da yeni kampanya başlatacak.

Başvurular daha önce de olduğu gibi TOKİ İdaresine yapılacak. TOKİ Başvuru için vatandaşlar koşullarına uymak kaydıyla TOKİ kampanyasına katılabilecekler.

TOKİ Başvuru suna kimler başvurabilir ?

Bilindiği üzere burada amaç dar gelirli vatandaşın konut edindirmek olduğundan alt gelir grubuna satış yapılacak. yani TOKİ Başvuru alt gelir grubu için.

Başvuru sahibinin en az 1 yıl bulunduğu şehirde ikamet ediyor olması gerekiyor. şehit gazi ve yakınları için ise bu süre 3 yıl

Daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış ve TOKİ’den kredi kullanmamış olması gerekiyor.

kendisine veya eşine yada çocuklarına ait tapuda konut kaydının olmaması gerek fakat tarla, bağ baheçe köty evi gibi mülkler bunların dışında.

hane halkı gelirin en fazla 10 bin TL  olması gerek. Hane Halkı geliri aynı ev içinde yaşayan kişilerin tüm gelirleri toplamı ile bulunur.

her hane için 1 adet başvuru hakkı var.

Yeni TOKİ ler nereye yapılacak ?

TOKİ Başvuru
TOKİ Başvuru

TOKİ başkanlığı yeni kampanya için hazırlıkları yapıyor. Amaç son donemdeki enflasyon nedeniyle ev sahibi olamayan dar gelirliye uygun fiyatlı ve yüksek vade ile ev sahibi yapmak. bu nedenle gelişmişlik ve büyüklük göz önünde bulundurularak bazı hazine arazilerinin TOKİ ye devredilmesi ardından da bu alanlara Toki yapılması planlanıyor.

Memurlar TOKİ için başvuru yapabilir mi?

Kampanya Koşulları belli olmamakla birlikte daha önceki kampanyalara baktığımızda hane halkı toplam geliri 10 bin tl ve altında olanlar başvuru yapabiliyor. enflasyon ile birlikte bu miktar güncellenmez ise en düşük memur maaşı alan memur başvurabilirken memur maaşı 10 bin tl nin üzerinde olanlar başvuramayacak.

Ev sahibi olanlar ikinci ev için başvurabilir mi?

Yeni Kampanya ile ilgili bilgileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. bu açıklamanın ardından kampanya ile ilgili detaylarda TOKİ tarafından duyurulacak. eski kampanyalara baktığımızda daha önce ev almış kişiler bu kampanyalara başvuramıyordu. muhtemelen bu kampanya içinde aynı durum söz konusu olacak

 

 

 

TOKİ 81 İlde Ev yapacak 20 Yıl Vadeli yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.memurlar.org/toki-basvuru-20-yil-vadeli-toki-basvurusu/feed/ 0
15 Günlük Maaş Farkı Ne Zaman Yatacak ? https://www.memurlar.org/15-gunluk-maas-farki-ne-zaman-yatacak/ https://www.memurlar.org/15-gunluk-maas-farki-ne-zaman-yatacak/#respond Tue, 26 Jul 2022 07:05:20 +0000 https://www.memurlar.org/?p=3349 Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

15 Günlük Maaş Farkı ne zaman yatacak

Değerli ziyaretçilerimiz tarafımıza ulaşan bilgilere göre bir çok ilde hala 6. Dönem Toplu Sözleşme ve enflasyon farkı nedeniyle oluşan 15 günlük maaş farkının yatmadı. Memur Maaşları Temmuz ayında 2022 Kurban Bayramı nedeniyle  Temmuz Maaşları Ayın 15’inde değil 8 inde yatmıştır. Memur Maaşlarının erken yatması bayram öncesi memurları sevindirirken bazı memurların erken yatan maaş nedeniyle iki […]

15 Günlük Maaş Farkı Ne Zaman Yatacak ? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

15 Günlük Maaş Farkı ne zaman yatacak

Değerli ziyaretçilerimiz tarafımıza ulaşan bilgilere göre bir çok ilde hala 6. Dönem Toplu Sözleşme ve enflasyon farkı nedeniyle oluşan 15 günlük maaş farkının yatmadı.

Memur Maaşları Temmuz ayında 2022 Kurban Bayramı nedeniyle  Temmuz Maaşları Ayın 15’inde değil 8 inde yatmıştır. Memur Maaşlarının erken yatması bayram öncesi memurları sevindirirken bazı memurların erken yatan maaş nedeniyle iki maaş arası 40 güne çıkmış oldu. bu sebeple maaşlar bir önceki aya göre daha hızlı eridi.

15 Günlük Maaş Farkı Ne zaman Yatacak ?

Memur Maaşları na 6. dönem Toplu sözleşme gereğince %7 ayrıca %34,85 lik  enflasyon farkı ile toplam yüzde 40 civarı zam yapılmıştır. Bu zam ile beraber en düşük memur maaşı 9 Bin 105 tl oldu. Bu zam 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olduğundan ayın 15 ine kadar olan maaş ta zamlı olması gerekiyor. bu bağlamda 15 günlük fark ödemesi yapılacak.

15 günlük maaş farkının ay sonlanmadan ödenmesi gerekiyor. Memurlar ın 15 günlük farkın hala yatmamış olması memurun kredi kartı, kredi gibi seçeneklerle maaş yatmadan harcama yoluna gidiyor.

Ay sonlanmadan farkın yatması gerektiğinden bugünlerde 15 günlük maaş farkının yatması bekleniyor.

15 günlük maaş farkı nasıl hesaplanır ?

Memur maaşına yapılan yüzde 39 luk zam ile beraber oluşan 15 günlük maaş farkı memur maaş

15 günlük maaş Farkı Ne zaman Yatacak
15 günlük maaş Farkı Ne zaman Yatacak

hesaplaması ile yapılıyor. Memur maaşının nasıl hesaplandığını daha once şu yazımızda belirtmiştik. fakat bu maaş hesaplama işlemi çok karmaşık olduğundan 15 günlük maaş farkını hesaplamanın en kolay yolu Haqziran ayında yatan maaş ile temmuz ayında yatan memur maaşı arasındaki farkın yarısı olarak hesaplanabilir.

örnek olarak

Haziran ayında   8 bin tl alan memur temmuz ayında yaklaşık yüzde 40 zam ile birlikte 11binb200 tl alması gerekir.  15 günlük fark ise bu iki maaş arasındaki farkın yarısını almamız gerekiyor. o halde

11200-8000=3200

3200/2=1600 TL

Görüldüğü üzere bu memurun  15 günlük  farkı yaklaşık 1600 TL olacaktır.

değerli ziyareçilerimiz. Bu yazımız da memur maaşı 15 günlük fark konusunu işledik bu yazımız her yıl güncellenecek olup siz değerli ziyaretçilerimize en güncel bilgili aktarmaya devam edeceğiz.

bu konu ile ilgili ve ya memur hakları ile ilgili herhangi sorunuzu yazımız altına yorum olarak bırakırsanız editorlerimiz sizin için gerekli araştırmayı yaparak yayınlayacaktır.

Sağlıklı Günler Dileriz

15 Günlük Maaş Farkı Ne Zaman Yatacak ? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.memurlar.org/15-gunluk-maas-farki-ne-zaman-yatacak/feed/ 0
Devlet Destekli İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? https://www.memurlar.org/devlet-destekli-ipek-bocegi-yetistiriciligi-nasil-yapilir/ https://www.memurlar.org/devlet-destekli-ipek-bocegi-yetistiriciligi-nasil-yapilir/#respond Sat, 21 May 2022 15:34:11 +0000 https://memurlar.org/?p=1414 Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

İpek böceği yetiştirmek için devletin sunmuş olduğu hibelerden yararlanmak, unutulmaya yüz tutmuş bir hayvancılığı tekrar canlandırmak açısından önem taşımaktadır. Bu noktada devlet destekli ipek böceği yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusu gündeme gelmektedir. Doğru adımlar takip edilirse, devletten hibe almak mümkün olmaktadır. İpek Böceği Yetiştiriciliği Nedir? Kumaş ve diğer sanayide kullanılan, oldukça önemli bir hammadde olan ipek, […]

Devlet Destekli İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

İpek böceği yetiştirmek için devletin sunmuş olduğu hibelerden yararlanmak, unutulmaya yüz tutmuş bir hayvancılığı tekrar canlandırmak açısından önem taşımaktadır. Bu noktada devlet destekli ipek böceği yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusu gündeme gelmektedir. Doğru adımlar takip edilirse, devletten hibe almak mümkün olmaktadır.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nedir?

Kumaş ve diğer sanayide kullanılan, oldukça önemli bir hammadde olan ipek, kozalarda ipek böcekleri tarafından yapılır. Aslında ipek böceğinin kendi kozasını korumak için ördüğü bir salgı olan ipek, başta giyim sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılan, oldukça değerli bir maddedir. Bu maddenin elde edilmesini yapan çiftçilere ise ipek böceği yetiştiriciliği yapan kişiler denilmektedir.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Hibe Koşulları Nedir?

2017 senesinden beri ipek böceği yetiştirmek isteyenlere devlet desteği sunulmaktadır. Hibeden yararlanma halinde ortalama olarak 40 gün içerisinde 200 kilogram ipek üretimi yapılabilmektedir. Kilogram başına da ortalama olarak 50 TL kâr oranı bulunmaktadır. İpek böceği yetiştiriciliği hibe koşulları ise şu şekildedir;

  • Kozadan tekstil üretimi için alınacak makine, eşya, tesisler vb. için başvuru yapılmamaktadır. Başvuru sadece ipek üretimini içermektedir. Bu durumda kişi ipeğini satabilir ya da kendi imkânları ile kurduğu işletmesinde işleyebilir.
  • Hibe başvurusu dut bahçesi tesisini ya da toplu besleme evi yapımını kapsamaktadır. Bu doğrultuda dut ağacı temin etmek de hibe kapsamında değerlendirilmektedir.
  • Hibe alındıktan sonra kişinin en az 3 yıl ipek böceği yetiştiriciliğini devam ettirmesi gerekmektedir.

Bu koşulları sağlayan 18 yaşından büyük tüm Türkiye vatandaşları hibeden yararlanabilmektedir.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Hibesi İçin Nereye Başvuru Yapılır?

İpek böceği yetiştiriciliği hibe başvurusu için İl Tarım Müdürlükleri’nin Proje Yürütme Birimi’ne başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurular mesai saatleri içerisinde yapılmaktadır. Başvuruların geçerli olması için başvuru sahibinin bizzat giderek başvuru yapması gerekmektedir. Posta yoluyla yapılan başvurular geçersiz sayılmaktadır. Aynı şekilde başvuru için proje taslağının da önceden hazırlanmış olması gerekmektedir. Projesi olmayan başvurular geçersiz sayılmaktadır.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Başvurusu Yapılırken İstenen Belgeler Nelerdir?

İpek böceği yetiştiriciliği başvurusu yaparken belgeler istenmektedir. Bu belgeler;

  • Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı, kimlik kartı,
  • İpek böceği yetiştiriciliğinin yapılacağı yerin adresi,
  • Doldurulmuş halde ipek böceği yetiştiriciliği formu,
  • İpek böceği yetiştiriciliği hakkında önceden hazırlanmış proje,
  • Sermayenin ne kadar gerektiği ve sermaye dağılımını içeren taslak,
  • İpek böceği yetiştiriciliğinin yapılacağı arazinin noter onaylı tapusu ya da tapu örneği,
  • Noterden onaylı imza sirküleri,
  • Tüzel başvurularda Ticaret Sicili Gazetesi’nin örneği

İle başvuru yapılması gerekmektedir. Belgelerin eksik ya da yanlış olması halinde başvurular geçersiz sayılmaktadır. Bu yüzden başvurunun geçerli olması adına doğru beyanda bulunmak oldukça önemlidir.

İpek Böceği Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği Tutarı Ne Kadardır?

İpek böceği yetiştiriciliği devlet desteği tutarı azami limit olarak 250.000 TL’yi geçmemektedir. İpek böceklerinin beslenme evleri, gerekli ekipmanlar, dut ağaçlarının temini hesaplandığında bu tutar yeterli olmaktadır. Genelde devlet desteği olarak verilen hibelerde, kişinin çektiği krediyi tamamlayacak şekilde hibe verilmesine rağmen ipek böceği yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla üst limitin aşılmaması kaydıyla gereken tutarın tamamı hibe olarak verilmektedir.

İpek Böceği Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Hibe başvurusu yapacak kişilerin şu noktalara dikkat etmesi gerekmektedir;

  • Hibe başvurusu için bu alanda en az 3 yıldır faaliyet gösterilmesi gerekmektedir.
  • Yıl içinde başvurular için belirli tarihler saptanmıştır. Başvuruların bu tarih aralığında yapılması gerekmektedir.
  • Başvurular, bir sonraki seneyi içermektedir.
  • Tohum gereken durumlarda, kişiye verilen tohumlar için ilave ücret istenmemektedir.

Devlet Destekli İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.memurlar.org/devlet-destekli-ipek-bocegi-yetistiriciligi-nasil-yapilir/feed/ 0
Findeks Kredi Notu nedir? Nasıl sorgulanır? Ücreti nedir? https://www.memurlar.org/findeks-kredi-notu-nedir-nasil-sorgulanir-ucreti-nedir/ https://www.memurlar.org/findeks-kredi-notu-nedir-nasil-sorgulanir-ucreti-nedir/#respond Sun, 01 May 2022 14:05:46 +0000 https://memurlar.org/?p=1252 Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

findeks kredi notu nedir nasıl hesaplanır

Banka: “faiz karşılığı para alıp veren, kredi, iskonto ve kambiyo işlemleri yapıp değerli eşya saklamaya yarayacak kasalar kiralayan, ekonomik alanlarında farklı türde etkinliklerde bulunan finansal kuruluştur. “Kısmi özerk” olarak tanımlanan bankalar BDDK tarafından denetlenir ve tepe noktasında başbakanlığa bağlıdır. [kanews-alert color=”bg-dark” ]Kredi Nedir?[/kanews-alert] Etimolojik olarak Latince “creeder” kelimesinden gelen kredi bankacılıkta “itibar” anlamında kullanılır. Bu […]

Findeks Kredi Notu nedir? Nasıl sorgulanır? Ücreti nedir? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

findeks kredi notu nedir nasıl hesaplanır

Banka: “faiz karşılığı para alıp veren, kredi, iskonto ve kambiyo işlemleri yapıp değerli eşya saklamaya yarayacak kasalar kiralayan, ekonomik alanlarında farklı türde etkinliklerde bulunan finansal kuruluştur.

“Kısmi özerk” olarak tanımlanan bankalar BDDK tarafından denetlenir ve tepe noktasında başbakanlığa bağlıdır.

[kanews-alert color=”bg-dark” ]Kredi Nedir?[/kanews-alert]

Etimolojik olarak Latince “creeder” kelimesinden gelen kredi bankacılıkta “itibar” anlamında kullanılır. Bu sebepten; bir bankanın itibarından faydalanarak ekonomik risk altına girilmesi aynı anlamda değerlendirilerek, terimsel olarak, “ödünç alınan veya verilen mal yahut paradır.

[kanews-alert color=”” ]Nasıl Kredi Çekilir?[/kanews-alert]

Her banka -kendi politikaları uyarınca ve kredinin türüne göre (ihtiyaç, konut, araç…)- kredi vereceği kişi veya kurumlarda belirli nitelikler ve şartlar arar. Bu nitelik ve şartlar bankadan bankaya değişebilse de özde; bir ekonomik kuruluş olan ve kâr amacı güden bankanın, ödünç vereceği para veya malı hem geri alabilmeyi hem ödünç verme süresince “faiz” olarak adlandırılacak, kâr etmesini sağlayacak miktarı alabilmesini garantiye almayı amaçlar.

İstenen bilgi ve belgeler ve kredinin verileceği kişilerde aranan nitelikler bankadan bankaya değişiklik gösterse de talep eden kişide kontrol edilen ilk şey “kredi notu”dur. Notu düşük veya riskli kategoride olanların başvuruları direkt olarak reddedilir.

[kanews-alert color=”bg-info” ]Kredi Notu Nedir?[/kanews-alert]

Kredi notu, bireyin finansal kuruluşlar ile arasındaki tüm mali dengelerin, çeşitli analizler neticesiyle ortaya koyulmasıyla oluşan; 0 ile 1900 arasında değişen sayısal bir ifadedir.

Kişinin finansal sicilinin tamamının yer aldığı kredi notu, tüm finansal kurumların düzenli olarak rapor gönderdiği Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hesaplanarak, talep eden kurum veya kişiye sunulur.

[kanews-alert color=”bg-warning” ]Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?[/kanews-alert]

Güncel olarak kredi notunu doğru değerlendirebilen veri kaynağına sahip ve notu belirleyen tek yetkili kurum KKB tarafından kurulan FİNDEKS‘tir. Bankalar FİNDEKS sayesinde kişilerle ilgili finansal sicile ulaşarak, kişilerin, krediye uygun olup olmadığnı değerlendirir.

Kredi notu, bankalarla olan ilişkinin analizi sonucu hesaplanır. Daha önce kullanılmış veya hâlihazırda kullanılmakta olan kredi veya kredilerin, kredi kartı borçlarının düzenli olarak ödenip ödenmediği, güncel limit-borç oranı, kredi kullanım sıklığı gibi etkenler kredi notunu belirleyen temel noktalardır.

[kanews-alert color=”bg-success” ]Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?[/kanews-alert]

FİNDEKS Kredi Notu‘nu öğrenmenin birden fazla yöntemi vardır. Son zamanlarda neredeyse tüm bankalar internet şubeleri ve mobil uygulamaları üzerinden, müşterilerinin kredi notlarını öğrenebilmelerine imkan veriyor.

KKB’ye bağlı FİNDEKS de kendi internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden isteyen herkese direkt olarak bu hizmeti vermektedir. FİNDEKS’in kendi güncel fiyatı 7.5 ₺+ KDV’dir; ancak bankaların sunduğu hizmetin ücreti değişiklik gösterebilir.

Kredi notunu sürekli olarak takip etmek ve kontrol altında tutmak isteyen kişiler için, daha uygun olması açısından, FINDEKS, belirli paketler oluşturmuş ve satışa sunmuştur.

“Klasik, Gold Takipçi, Gold Danışmanlık, Premium” olarak adlandırılan bu paketler kredi tutarınızı anında öğrenebilmenizi, güncel borç miktarınızın belirlediğiniz seviyenin üzerine çıkması veya güncel limitler toplamınızın belirlediğiniz miktarın altında düşmesi durumunda mail veya sms yoluyla “uyarı” hizmeti ve birçok avantaj daha içermektedir.

Bu sayede kredi notunuzu, güncel limitler ve borçlar toplamınızı sürekli olarak kontrol altında tutabilir ve anında müdahale şansına sahip olabilirsiniz.

[kanews-btn color=”bg-dark” size=”kanews-btn-block” link=”https://www.findeks.com/urunler/findeks-kredi-notu” target=”true”]FINDEKS Kredi Notunuzu öğrenmek için tıklayın.[/kanews-btn]

[kanews-title tag=”div”]Kredi Notu Hesaplama [/kanews-title]

Kredi notu hesaplama işlemi Kredi Kayıt Bürosu’na yani KKB’ye bağlı olan Findeks’in farklı başlıklar içeren içeriklerin, belirli oranlaması ile gerçekleştirilir. Sezonsal ya da dönemsel olarak bu başlıkların oranları değişebilmekte iken, bazen yeni alt başlıklar da eklense dahi temel olarak bu başlıklar ile hesaplanmaktadır. Bu ana başlıkları ve oranları kredi notu hesaplama işlemi için esas alınabilir.

[kanews-alert color=”” ]Kredi Notu Hesaplama Etkenleri[/kanews-alert]

Kredi notu hesaplama beş ana başlıkta incelenmektedir. Bu başlıklardan en yüksek orana sahip olanlardan biri ise bireysel kredi ve kredi kartı kullanma alışkanlığıdır. Bireysel kredi ve kredi kartı alışkanlıkları, ödeme biçimi, geciktirme tarihleri olarak da nitelendirilebilmektedir. Bireysel kredi ve kredi kartı alışkanlıkları kredi notu hesaplama işleminin %35’ini oluşturmaktadır. Bu olay her ne kadar maddiyata bağlı olsa da, ödeme tarihi daha da önemli bir çarpan faktörüdür. Bu sebepten kaynaklı, birikmiş para ya da aylık gelir her ne kadar olursa olsun ödeme biçimi daha da mühim bir mesele halindedir. Ödemeler düzenli bir halde değilse, aylık gelir ne kadar yüksek olursa olsun, kredi talebine olumsuz cevap alınabilir.

Bu işlemin diğer büyük çarpan faktörü ise güncel borç durumudur. Güncel olarak bankalara olan borç durumu, ödeme gücüne göre, aynı bireysel kredi ve kredi kartı alışkanlıkları gibi %35 olan faktör ile çarpılır. Güncel olarak bankalara kredi borçlanması durumu var ise, bankalar yeni kredi çekme isteğinde, mevcut gelirin yetip yetemeyeceğini kontrol etmektedir.

[kanews-related-post tag=”div” ids=”1244″ title=”İlişkili Yazı”]

[kanews-alert color=”” ]Kredi Notu Hesaplama İşlemindeki Küçük Faktörler[/kanews-alert]

Not hesaplama işleminde bireysel kredi ve kredi kartı alışkanlıkları ve güncel borç durumu toplamda %70’lik büyük bir faktör çarpanına sahiptir. Geri kalan %30’luk çarpanlar ise, yeni kredi alınmış olması, kredi kullanım yoğunluğu ve diğer faktörlerdir. Yeni kredi alınmış ise, kredi notu hesaplama işlemlerinde bu faktör %11 ile sınırlandırılmaktadır. Bu faktör çarpanı, kredi ödendikçe daha da azalacak ve yeni krediler çekilmesine izin verecektir. Kredi kullanım yoğunluğu %10 oranında etkilemekte ve diğer faktörler de %9 gibi bir oranda etkilemektedir.

 

Findeks Kredi Notu nedir? Nasıl sorgulanır? Ücreti nedir? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.memurlar.org/findeks-kredi-notu-nedir-nasil-sorgulanir-ucreti-nedir/feed/ 0
Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır? https://www.memurlar.org/kara-liste-nedir-kara-listeden-nasil-cikilir/ https://www.memurlar.org/kara-liste-nedir-kara-listeden-nasil-cikilir/#respond Sun, 01 May 2022 05:47:23 +0000 https://memurlar.org/?p=1244 Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

Banka Kara Liste nedir? Nasıl Girilir? Nasıl Çıkılır?

Öncelikle kara listenin ne demek olduğunu tam olarak anlaşılmalı ve buna uygun hareketler yapılmalıdır. Esasında kara liste diye bir şey yoktur, bu isim halk arasında kendi kendine türetilmiştir. Bu isim ise spesifik olarak belirtilmesi gerekirse, Kredi Kayıt Bürosu tarafından üretilen veriler sonrasında oluşan verilerin değerlendirilmesi anlamına denk gelir. Kredi Kayıt Bürosu, tüm bankalar ile olan […]

Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

Banka Kara Liste nedir? Nasıl Girilir? Nasıl Çıkılır?

Öncelikle kara listenin ne demek olduğunu tam olarak anlaşılmalı ve buna uygun hareketler yapılmalıdır. Esasında kara liste diye bir şey yoktur, bu isim halk arasında kendi kendine türetilmiştir. Bu isim ise spesifik olarak belirtilmesi gerekirse, Kredi Kayıt Bürosu tarafından üretilen veriler sonrasında oluşan verilerin değerlendirilmesi anlamına denk gelir. Kredi Kayıt Bürosu, tüm bankalar ile olan hesap hareketlerinin takibini gerçekleştirir, kayıt altına alır ve bunlar ışığında bir kredi sicili oluşur. Bankalar ile gerçekleştirilen hesap hareketleri, kredi ve kredi kartı ödemeleri, bireysel çekler ve senetler olarak basitçe özetlenebilmektedir. Bu ödemeler düzenli olarak ödenmediği takdirde halk arasında kara liste olarak adlandırılan listeye girilme ihtimali artmaktadır.

[kanews-alert color=”” ]Kara Listeye Neden Girilir?[/kanews-alert]

Herhangi bir banka ile çalışan kişilerin, kullandıkları kredi ya da kredi kartları, bankanın ve kişinin belirlediği şartlar altında ve belirlenen günlerde ödenmelidir. Bu gerçekleştirilmesi planlanan ve anlaşılan ödeme tarihlerinde ve ödeme miktarlarında yapılan gecikmeler kredi sicilini negatif etkiler. Ödeme tarihinde yapılan gecikmeler gibi, ödemenin gerçekleşmemesi gibi sonuçlar da kredi sicilini zarara uğratır ve kredi notu düşer. 90 gün içerisinde bu gerçekleşmeyen ödeme hakkında, tüm bankaların yasal takip hakları bulunmaktadır. Bu belirtilen 90 gün içerisinde ödeme gerçekleşirse dahi, kredi notunu düşmekten kurtaramaz.

[kanews-alert color=”bg-success” ]Kara Listeden Nasıl Çıkılır?[/kanews-alert]

Bankaya ait olan borç ödemesi yapıldığı takdirde kara listeden çıkılabilir. Borcu yoktur kağıdına sahip olmak, gerçekleşebilecek her türlü sorunu ortadan kaldırmak için, bazı zamanlarda gerekli olabilir. Kredi sicili temizlense dahi, tüm verilere sahip olan Kredi Kayıt Bürosu’nda geçmiş veriler kayıtlı bulunduğundan dolayı, bankalar şüphe ile yaklaşabilir. Bu noktada başvuruda bulunulan banka çalışanlarında önyargı oluşabilir ve kredi başvurusu reddedilebilir.

[kanews-related-post tag=”div” ids=”1234″ title=”İlişkili Yazı”]

Kara listeden çıktıktan sonra tüm bankalar ve banka çalışanlarında Kredi Kayıt Bürosu’ndaki veriler olduğundan dolayı kredi ihtimali zayıflamaktadır. Uygun bir banka ile çalışılması, istenilen kredi ya da kredi kartına ulaşılma yolu olarak kullanılabilir. Maaş müşterisi olarak kullanılan mevcut bir banka var ise, bu bankayı bir miktar rahatlatabilmektedir. Otomatik ödeme talimatları da kredi sicil puanını yükseltmek için kullanılabilir.

 

Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.memurlar.org/kara-liste-nedir-kara-listeden-nasil-cikilir/feed/ 0
Devalüasyon Nedir, Nasıl Oluşur? Sebepleri nelerdir? https://www.memurlar.org/devaluasyon-nedir-nasil-olusur-sebepleri-nelerdir/ https://www.memurlar.org/devaluasyon-nedir-nasil-olusur-sebepleri-nelerdir/#respond Sat, 30 Apr 2022 17:18:53 +0000 https://memurlar.org/?p=1234 Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

Devaülasyon nedir nasil oluşur ve sonuçları

Devalüasyon, bir ülkenin kullanmış olduğu geçerli ulusal para biriminin, diğer ülkelerin geçerli para birimlerinin karşısında mevcut değerinin düşürülmesine verilen isimdir. Yani tam olarak bir devlete ait olan para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değerinin kaybettirilmesi anlamanı gelmektedir. Bu olay hükumet tarafından bilinçli olarak gerçekleştirildiğinde devalüasyon olayı gerçekleşmiş olur. Bu olayın sonucunda ithal malların değeri oldukça […]

Devalüasyon Nedir, Nasıl Oluşur? Sebepleri nelerdir? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Memurlar Blog Forum - Memurlar.org tarafından yayınlanan yazı

Devaülasyon nedir nasil oluşur ve sonuçları

Devalüasyon, bir ülkenin kullanmış olduğu geçerli ulusal para biriminin, diğer ülkelerin geçerli para birimlerinin karşısında mevcut değerinin düşürülmesine verilen isimdir. Yani tam olarak bir devlete ait olan para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değerinin kaybettirilmesi anlamanı gelmektedir. Bu olay hükumet tarafından bilinçli olarak gerçekleştirildiğinde devalüasyon olayı gerçekleşmiş olur.

Bu olayın sonucunda ithal malların değeri oldukça yükselirken , yerli üretim malların değerini ciddi derecede düşme yaşar. Hükumetler geçmiş yıllardan beridir , para değerinin de oynamalar yapmışlardır. Hatta bu eski roma dönemlerindeki altın paraların madenler sebebiyle değerlerinin düşürülmesine kadar uzanan uzunca bir parasal olay olarak hafızalarda yer edinmiştir.

[kanews-alert color=”” ]Devaülasyon Nedir? Nasıl Oluşur?[/kanews-alert]

Ülkeler elbette ki kendi kullandıkları ulusal paralarının, diğer dövizler yanında değer kaybetmesini hoş görmez. Ama bu bir bir ekonomik toparlanma çözümüdür ve zorunlu hallerde uygulanmasından başka çare yoktur. Devalüasyon ülke toparlanma aşamasına girer, çünkü ciddi ekonomik krizler ile karşı karşıya kalmıştır. Eğer bir ülkenin dış ticaret haddi açıklar veriyorsa bu kural uygulanması zorunludur.

Dış ticaret açıkları da şu şekilde oluşur; ülke içerisinde yapılan toplam ithalat, toplam ihracatın fazlaca üzerine çıkmış ise bu ülkede dış ticaret açığı vardır teşhisi konulur. Bu dış ticaret açığını mevcut ülkenin satın almalarını azaltarak dengelemek mümkündür, dış ticaret azaltmak için ülke içindeki para biriminin değeri düşürülür yani devalüasyon işlemi uygulanmaktadır. Böylece ülke içi dış alım oldukça zor bir hale gelir ve ekonomi dengelenme yoluna girer.

Bütçenin dengede olması ülkenin ekonomisin ve genel kalkınmasının temel şartlarından biridir. Dış alıma bağlanmış bir ülke de ekonomik sıkıntıların baş göstermesi kaçınılmazdır ve mutlaka yapılacak bir devalüasyon ile denge sağlanması gereklidir.

[kanews-related-post tag=”div” ids=”1051″ title=”Önerilen Yazı”]

Yani kısaca özetleyecek olursak; devalüasyon sonucunda, ülke parası diğer ülke dövizlerinden daha düşük değerde olur, ihracat artar, ithalat azalır, ihracat arttığından dolayı ülke ekonomi yavaş yavaş kalkınmaya başlar.

Sağlıklı bir devalüasyon uygulanabilmesi için; ülkede ihracat yükseleceği için talep esnekliği artmakta olan ürünleri üretebiliyor olması gerekir. Bu olay devreye girdikten sonra diğer ülkelerinde size karşı devalüasyon uygulamaması gerekir ve ülke ekonomisinin devalüasyona uygun bir enflasyonist ekonomi olması gereklidir.

Devalüasyon Nedir, Nasıl Oluşur? Sebepleri nelerdir? yazısı ilk önce Memurlar Blog Forum - Memurlar.org üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.memurlar.org/devaluasyon-nedir-nasil-olusur-sebepleri-nelerdir/feed/ 0