KPSS’de Kaç Tercih Dönemi Var?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

KPSS tercih dönemi sınava girecek adayların dikkat etmesi gereken bir konudur. KPSS’nin açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavı’dır. Sınav, kendi içinde oturumlardan oluşmaktadır. Eğitim düzeyi ve alanına göre, adaylar; kendilerini ilgilendiren oturumlara katılarak 657 sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabi olmak için bilgilerini yarıştırmaktadır.

Sayfa içerikleri

KPSS Tercih Döneminin Önemi

KPSS, devlet kadrosunda iş yaşamını sürdürmek isteyen insanların girdiği sınava verilen isimdir. ÖSYM tarafından her yıl yapılmaktadır. Kendi içinde pek çok sınav puan türü ve oturumu barındıran KPSS’ye hemen hemen her eğitim düzeyinden ve alandan insan girmektedir. KPSS hafta sonları yapılan bir sınavdır. Adayların sınav yerlerine geç kalması sınava girme haklarını kaybetmelerine neden olmaktadır. Bu yüzden her adayın, sınav alanına, saatine gitmesi önem arz etmektedir. Önemli olan bir diğer konu ise sınava giren adayların KPSS tercih dönemi zamanlarını kaçırmamasıdır. Tercih dönemini kaçıran aday bir sonraki dönemi beklemek zorundadır. Tercih yapmadığı için ataması da yapılamamaktadır.

KPSS Tercih Dönemi

Kamu Personeli Seçme Sınavı her yıl yapılan bir sınavdır. KPSS A Grubu ve B Grubu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. A Grubu mesleklerine her yıl sınav yapılırken B Grubu mesleklerine çift yıllarda sınav yapılmaktadır. KPSS’ye girmiş adayların atamaları, merkezi ve kurumsal olmak üzere iki çeşitten oluşmaktadır. Merkezi atamalar yılda iki kez yapılmaktadır. Öğretmenlik kadrosuna girenler için ise durum ek atama olayıyla değişmektedir. Kurum atamaları ise, kurumların belirlediği zamanlarda kadro açıklarına göre yapılmaktadır. Adaylara KPSS tercih dönemi geldiğinde 30 tercih hakkı verilmektedir. Eğer aday 30 tercihinden hiçbir yere yerleşemezse bir sonraki tercih döneminde tekrar tercih hakkını kullanabilmektedir. Yerleşip gidilmezse veya çalışmaya başlanırsa bir sonraki tercih döneminde puan kullanamamaktadır. Bu yüzden adayların tercih dönemlerinde dikkatli düşünmeleri ve kararlı olmaları gerekmektedir. KPSS tercih döneminin net tarihleri kurumların belirlediği zamanlarda yapılmaktadır. Tercih dönemleri her yıl değişmektedir. Kurumlar sayfalarında bildirgelerle bu tarihleri açıklamaktadır.

KPSS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Önerilen Yazılar
1 30

KPSS puan hesaplama devlet memuru olmak için sınava giren veya girmek isteyen adayların merak ettiği bir konudur. KPSS’nin tam adı Kamu Personeli Seçme Sınavı’dır. ÖSYM tarafından belirli zamanlarda yapılmaktadır. Pek çok meslek grubu için ayrı oturumlar yapılmaktadır.

KPSS Puan Türleri

KPSS puan hesaplama için belirli puan türleri bulunmaktadır. Puan türleri, adayın girdiği sınava göre değişmektedir. KPSS puan türleri 120’den fazladır. KPSS Lisans sınavına girmek isteyen adaylar P1, P2, P3 puan türlerini kullanmaktadır. Öğretmen adayları; P10, P120 ve P121 puan türlerini kullanmaktadır. Her puan türünde, testlerin ağırlığı değişmektedir.

KPSS Puanı Hesaplama

Puan hesaplama ASP denilen ağırlıklı standart puana göre hesaplanmaktadır. Adayların girmek istediği kadroya göre ASP değişmektedir. Sınavda; maddedeki seçenek sayısının bir eksiği kadar yapılan yanlışlar, bir adet doğruyu götürmektedir. KPSS’de her sorunun beş seçeneği vardır. Bu durum ise dört yanlışın bir doğruyu götürmesi anlamı taşır. KPSS puan ağırlıkları şöyle listelenmektedir;

  • KPSS1: Genel Yetenek %70- Genel Kültür %30
  • KPSS2: Genel Yetenek %60- Genel Kültür %40
  • KPSS3: Genel Yetenek %50- Genel Kültür %50
  • KPSS10: Genel Yetenek %30- Genel Kültür %30- Eğitim Bilimleri %40
  • KPSS120: Genel Yetenek %15- Genel Kültür %15- Eğitim Bilimler %20- Yabancı Dil Sınavı %50
  • KPSS 121: Genel Yetenek %15- Genel Kültür %15- Eğitim Bilimler %20- Öğretmenlik Alan Bilgisi %50

KPSS puan hesaplama her oturuma verilen ağırlığa göre değişmektedir. Puan türlerine göre girilen sıralamaya göre alım yapılmaktadır. Memur olunmak istenen mesleğin puan türüne ve oturumlarına bakıp sınava girmek gerekmektedir. Genel Yetenek- Genel Kültür sınavlarına her adayın girmesi gerekmektedir. Öğretmen adaylarının ise Genel Yetenek- Genel Kültür, Eğitim Bilimler ve ÖABT denilen Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavlarına girmeleri gerekmektedir. Bu oturumdan alınan ağırlıklı standart puan sonucu KPSS puanları hesaplanmaktadır.

 

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 yorum
  1. […] KPSS puan hesaplama, 2 yılda bir yapılan KPSS’ye giren adayları ilgilendiren bir konudur. KPSS Lise diğer adıyla KPSS Ortaöğretim; ortaöğretim mezunu adayların veya mezun olacak […]

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi