2022 Polis Fiziki Yeterlilik Sınavı Taktikleri

2022 Polis Fiziki Yeterlilik Sınavı Taktikleri

Değerli Ziyaretçilerimiz. Polis Memuru olmak için Sınav Başvuru belgesini alan adaylar sınav tarihinde  Polis fiziki yeterlilik sınavı na girecekler. Bilindiği üzere 2022 yılı için bu sınava 25 Bin aday katılacak ve fiziki yeterlilik sınavında başarılı olanlar öğrenci olarak kabul edilecek. Bu bakımdan sınava girecek adayların fiziki yeterlilik sınavına çok iyi hazırlanmaları gerekiyor. BU yazımızda Polis Fiziki Yeterlilik Sınavına Nasıl hazırlanılır konusundan  bahsedeceğiz.

Sayfa içerikleri

Polis Fiziki Yeterlilik Sınavı na Nasıl hazırlanılır ?

Polis Meslek Yüksek Okulu fiziki yeterlilik sınavına nasıl hazırlanılır sorusuna cevap vermeden nce parkuru tanımak önemlidir.

PMYO Sınav parkuru şu şekildedir :

3 Metre genişliğinde bir başlangıç noktasından başlayacaksınız. başladığınız an da fotoselli kamera başlama anını kaydederek kronometreyi başlatacak. Size başla işareti verildiği anda bu noktadan başlayacaksınız ilk hedef olan çift ayaklı sıçrayış tahtasına kadar 2,5 metre var. Başlangıç planınızı buna göre yapmalısınız.

PMYO Sıçrama Tahtası

1.Aşama Jimnastik tahtası

2,5 Metrelik Jimnastik tahtası üzerinde 6 kez yapılacak. sağa ve sola sıçrayış yapmayı gerektiriyor. Sağdan ya da sol taraftan başlayabilirsiniz. Çift ayak ile sıçrama yapmalısınız. her seferinde yerden 40 cm yükseklikteki tahtaların üzerinden atlamanız gerekir.  DİKKAT :  nizami olarak hiçbirinin atlayamayan adaylar elenecek. burada 0 puan alanlar diskalifiye edilecek. tüm tahtalardan çift ayak ile atlamalısınız. Eğer nizami olarak atlarsanız orada bulunan görevli her atlayışınızı yüksek sesle sayacaktır.


2. Aşama Lastik İçerisinden Geçme

fiziki yeterlilik sınavı Sıçrama Tahtası

Bu aşama bir önceki aşama olan jimnastik tahtasından 3 metre sonra başlayacak. 205 55 16 ebatlarındaki lastiklerden TEK AYAK İLE hızlıca geçmelisiniz. Sağ lastiklere sağ ayağınız sol lastiklere sol ayağınız gelecek şekilde bu parkuru geçmelisiniz. DİKKAT lastiğin içine basmadan geçerseniz bitiş sürenize her biri için 2 saniye eklerler. bu parkurda en az bir lastiğin içine nizami olarak basmalısınız diğer halde sınavınız başarısız olarak değerlendirilecektir.


 

polis fiziki yeterlilik sınavı Ağırlık Taşıma

3. Ağırlık Taşıma

PMYO Fiziki Yeterlilik Sınavı hazırlanırken bu etapa iyi hazırlanmalısınız. bu etapta erkek adaylar için 15 kg ağırlığında toplam 30 kiloluk kadınlar için ise 10 kg ağırlığında toplam 20 iki adet ağılığı  16 metrelik parkurda taşımalı ve tekrar aldığınız yere geri getirmelisiniz. Bu etapta başlangıçta ve bitişte 2 adet duba bulunur dubaların etrafından dolaşarak parkuru tamamlayacaksınız. dubanın etrafından dolaşmazsanız sınavdan surenize 1. saniye eklenir ve bu sıralamanızı alt sıraya düşürecektir. ayrıca kesinlikle bırakmamalı aldığınız yere bırakmalısınız. uzaktan fırlatma yada parkuru tamamlamadan bırakırsanız diskalifiye edilirsiniz.


4 Sağlık Topuna Dokunma

Sınav Sağlık Topu Etabı

Bu etap ağırık taşımadan 2,5 metre sonra başlayacaktır. Sağlık Topuna Dokunma dokunma etabında aralarında 9 metre mesafe bulunan iki adet topa dokunarak parkuru geçmelidir. burada once sondaki top olan 2. topa sonra geri donup 1. topa ve tekrar 2. topa dokunmalısınız. DİKKAT önce etap sonundaki topa sonra giriş noktasındaki topa ve en son tekrar etap sonundaki topa dokunarak toplam 3 dokunuş yapacaksınız. her dokunmadığınız top için 2 sanşye surenize eklenecektir. BURAYA DİKKAT EDİN  :  geri donuş yapmadan direk 2.topa dokunup diğer etaba geçerseniz 8 saniye ceza alırsınız. eğer geri donup ilk topa dokunmazsanız da 2 saniye ceza alırsınız. biraz karşıkı gibi olsada görseli incelendiğinde anlaşılacaktır.


5 Takla Etabı

Sağlık Topundan Takla Etabına geçerken dubanın dışından dolaşmalısınız Kesinlikle kısa yerden geçmeyin. dubanın etrafından dolanarak mindere gelmezseniz sürenize 1 saniye eklenecektir. ayrıca dolaşırken dubayı devirmemeyede dikkat edin duba devrilirse de aynı şekilde 1 saniye sürenize eklenir

takla atma hareketini tam olarak yapmanız gerekir . taklanın nasıl atılacağını tam olarak öğrenin .

Takla nasıl atılır?

Öne Takla Hareketi

 

  • Sağ Elinizi kaldırın
  • Sona iki elinizi kaldırıp mindere doğru eğilin
  • bacaklarınızı olabildiğince düz tutun.,
  • mindere ellerden sonra ilk olarak alnınız değil enseniz dokunmalıdır.
  • takla hareketi sırasında dizlerinizi birleştirin
  • sırtınız yerdeyken cenin pozisyonu alıp elleriniz ile dizlerinizi kendinize çekin
  • vucudunuzun ataleti ile önde doğru hareket edip iki ayağınızın üzerinde düz olarak ayağa kalkın
  • takla sırasında elinizi yere kesinlikle koymayın kalkarken elinzle destek almayın
  • ayağa kalktığınızda sendelemeyin ve sağ elinizi kaldırıp hareki bitirdiğinizi belirtin.

 

Örnek takla videosunu izleyerek bu hareketi evde bolca yaparak deneyim kazanın.


6 Polis Fiziki Yeterlilik Sınavı Slalom Koşusu

Slalom Koşu Etabı

PMYO Fiziksel yeterlilik sınavı hazırlığı yaparken takla hareketi detay içerdiği için çok önemlidir. aynı şekilde dikkat kontrolu için ise Slalom Koşusu önem arzetmektedir. bu etapta 1,5 metre yüksekliğindeki direklerin etrafından dolaşarak etabı tamamlamalısınız. bu çubuklar çapraz olarak yerleştirilmiştir. bu çubukların etrafından dolaşırken devirdiğiniz her çubuk  için sürenize 2 saniye eklenir.

DİKKAT ilk iki çubuğun etrafından dolaşmaz iseniz sürenize 4 saniye eklenir. bu konuda çok dikkatli olmalısınız. bu etaba hazrılanırken mumkunse aynı uzunlukta çubuklar kullanmanız vucut aşinalığı açısından önemlidir.


7.

Polis Fiziki Yeterlilik Sınavı Engel Altı ve Üstünden Geçme

Engel Etabı

Parkurun en fiziksel olarak en zor kısmı burasıdır diyebiliriz. Kısa olan ve üzerinden atlamanız gereken engel 50 cm, uzun olan ve altından geçmeniz gereken engel ise 120 cm yüksekliğindedir. iki engel arasında 2 metre uzaklık olacaktır.  önce üstten sonra alttan olacak şekilde ve toplam 5 engeli geçeceksiniz.

bu kısımda engelleri devirirseniz her bir engel için sürenize 2 saniye eklenecektir.  tüm engelleri devirmeniz durumda direkt olarak eleneceğinizi unutmayın. burada vucudunuz aşırı derecede yorgun olacağından bu kısımda özenli davranmanız yararına olacaktır.


Görüldüğü üzere PMYO Fiziksel Yeterlilik Sınavında 7 etap bulunmaktadır. bu etapların herbiri ayrı önem arz etmektedir. her hareketi basit görmeyip mutlaka çalışmalısınız. bu çalışmalar vucudunuzu parkura hazırlayacak ve yabancılık çekmenizin önüne geçecektir.

 

Polis Fiziki Yeterlilik Sınavı Parkurunu ne kadar sürede tamamlamalıyım ?

 Puan Cetveli

Polis Meslek Yüksek Okulu Fiziki yeterlilik sınavı parkuru nu erkekler En fazla 48 Saniye , Kadınlar ise En fazla 51 saniyede tamamlaması gerekir.

bunun altında kalan adaylar elenmiş sayılırlar. Bu sürelerden daha kısa sürede tamamlayanlar için ise cetveline göre puan verilir.

Yandaki tabloda görüldüğü üzere tüm parkuru 40 saniye ve altında bitiren erkek adaylar 100 tam puan almış olacaklar kadınlarda ise 43 sniye ve altı 100 puana tekabul ediyor.

60 puanın altında kalan adaylar ise elenmiş sayılacak ve bu adaylar elenmiş olacaklar.


Değerli Ziyaretçilerimiz. Görüldüğü üzere parkur hızlıca bitirilebilecek kadar az olsa da süre konusu çok önemli bu sebeple tüm etaplar dikkalice ve bolca çalışmak gerekir. gerekirse bu konuda uzman bir eğitimciden destek alabilirsiniz.

 

Sınavda başaralı olan adayların Daha sonra kabulu için POMEM güvenlik soruşturması ve Sağlık Kurulu işlemlerinin yapılması gerekiyor. Sağlık Kurulu işlemeleri ile ilgili detaylı bilgiye bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Fiziki YeterlilikPOMEMSınavtaktik
Yorumlar (0)
Yorum Yap