Emekli Memur Tekrar Kamuda Çalışabilir mi?

Emekli memur tekrar kamuda çalışabilir mi sorusu emekli olduktan sonra memuriyete dönmek isteyenler tarafından merak ediliyor. Tüm emekliler için emekli olduktan sonra çalışma hakkı bulunmaktadır. 4A ve 4B kapsamında emekliler çalışabilirken 4C emeklileri için durum farklılık göstermektedir.

Emekli Memur Kamuya Dönüş Yapabilir mi?

Emekli olduktan sonra çalışma için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu kapsamda emekli olduktan sonra gelir elde etmek amacıyla çalışma olanaklarından yararlanılabilir. 4A veya 4B’li olarak emekliler çalışabilmektedir. Fakat emekli memurların tekrar kamuda yani memur olarak çalışmaları için belirli noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Memur emeklilerin tekrar kamuda çalışmaya başlamaları için 657 sayılı kanun göz önünde tutulmalıdır. İlgili kanun kapsamında emeklilerin yeniden hizmete dönüş yapabilmesi ile ilgili olarak madde bulunmaktadır. Bu madde kapsamında emekli sandığı kanunu ile emekli olanlardan sınıfında yazılı nitelikleri taşıyanlar, kurumlarda boş kadronun olması halinde tekrar memur olarak görevlendirilebilir.

2005 yılında çıkarılan 5335 sayılı kanun çerçevesinde emekli kamu görevlilerinin kamuya dönüş yapmaları için gerekli koşullar belirlenmiştir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak olan görevlendirme ya da atamalar, TBMM’de yapılacak olan seçimler dahilinde görev verilenler ile üniversite öğretim üyeliğine atanacaklar hariç olmak üzere, emekli aylığı alanlar genel bütçeye dahil olacak dairelerin, katma bütçeye sahip idarelerin ve aynı zamanda bütçeden yardım alan kurumlara açıktan ataması yapılabilmektedir. 5335 sayılı kanun dahilinde yeni mezun olmuş genç ve niteliğe sahip kişilerin sayısının artmasına yönelik kamu kurum ve kuruluşlarında personel sayısının düşük kalmasından dolayı ise memur emeklileri tekrar kamuya istihdam edilmemektedir.

Emekli Memur Tekrar Kamuda Çalışabilir mi?

Sözleşmeli Çalışma Olanağı

Fakat emekli memurun tekrar kamuya dönmesi için sözleşmeli çalışma kapsamında herhangi bir engel bulunmuyor. Bu kapsamda emeklilik ya da yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil olan dairelerin, idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının ve sosyal güvenlik kurumlarının ilgili pozisyonlarına açıktan atanamıyor. Fakat sözleşmeli personel alımı kapsamında kısıtlama bulunmuyor. Ama yine de sözleşmeli personel alım ilanında da genellikle “Başvuru esnasında halihazırda herhangi bir sosyal güvenlik kurumdan emekli aylığı almıyor olmak” ibaresi geçiyor. Eğer ilanda bu türden bir ifade geçiyorsa kişinin başvuru yapma hakkı bulunmuyor. Ama bu türden ifade bulunmuyorsa kişi başvuru yapabilir.

Bu durumda ise sözleşmeli personel alımı kapsamında kamu ilanında ibarenin bulunmaması halinde belediye, il özel idareleri, belediyeye bağlı olan birlik ve işletmelerin, özel kanun ile oluşturulmuş olan kamu kurumlarının ve KİT’lere yönelik sözleşmeli personel olarak emekliler görev alabilir.

Kamuya Dönüşte Emekli Aylığı Kesilir

Emekli aylığının kesilmesi durumuna ise dikkat edilmesi gerekiyor. Bu durumda gerek açıktan olsun gerekse de sözleşme kapsamında olsun kamuda tekrar çalışmaya başlayanların emeklilik ya da yaşlılık aylıkları kesilir. Sözleşmeli olarak çalışmaya başlanılsa bile emekli aylığı kesilmektedir. Emekli aylığının kesilmeden kamuda çalışabilecek kişiler ise kanun kapsamında belirlenmiştir. Bu kapsamda dışarıdan bakan atamaları, milletvekilleri, cumhurbaşkanlığına seçilen çalışanların emekli aylıklarında kesinti yapılmaz. Aynı zamanda yaş haddini aşmış olmalarına karşılık öğretim kurumlarında ders vermeye devam eden öğretim görevlilerinin de emekli aylıklarında kesinti olmamaktadır.

Vazife malullüğü aylığı olan kimseler için de sağlık durumları kapsamında görevlerini yapmaya engel teşkil edecek bir durum yoksa kamuda emekli olduktan sonra belirli görevlere atanma olanakları bulunmaktadır. Bu hususlar dahilinde emekli olduktan sonra sözleşmeli olarak kamuda çalışma olanağı bulunmaktadır. Fakat emekli aylığı primleri tekrar hesaplanacağı için sonrasında bağlanmış olan aylıktan daha düşük tutarda aylık alınabilir.

emekli memuremekli memur çalışmamemurun çalışmaya dönmesi
Yorumlar (1)
Yorum Yap